Belföld

Fokozott kullancsveszély Közép-Európában

Riadót fújt a héten a kullancs okozta agyhártyagyulladással foglalkozó nemzetközi tudóscsoport (ISW on TBE), mivel Közép-Európában hemzsegnek a veszélyes vérszívók. A tudósok tapasztalatai szerint a turisták sokkal könnyebben szereznek kullancsfertőzést, mint azt általában gondolnák.

A térség leginkább látogatott országaiból a vakációzók egy része tudtán kívül hazaviszi a kullancsot, az agyhártyagyulladás egy veszélyes formájának, a kora nyári meningoencephalitisnak (FSME) a forrását. Azok, akiknek bőrébe belecsimpaszkodik a vérszívó, később nem egyszer visszatérő fejfájástól, összpontosítási és tanulási nehézségektől szenvednek (a fertőzések közel felénél hosszú távon), egy részüknél pedig bénulás vagy látáskárosodás is bekövetkezhet. Ausztriában a lakosság 87 százalékát már beoltották az FSME ellen, mindeddig azonban senki sem fordított kellő figyelmet azokra, akik nyári szabadságukat töltik e területeken.

A kutatócsoport elnöke, Michael Kunze bécsi orvos most az interneten keresztül újra megpróbálja fellármázni kollégáit. Mint írja, az egerek és őzek által “szállított”, leginkább a fűben és a bokrok közt áldozatukra váró kullancsok megkeseríthetik az ausztriai, csehországi, szlovákiai, magyarországi, szlovéniai, svájci vagy dél-németországi nyaralást, s a fertőzés nyomán akár súlyos idegrendszeri zavarok is felléphetnek.

Figyelmeztetése szerint veszélyesek lehetnek a hegyi séták és túrák – egészen 1500 m tengerszint feletti magasságig. A szabadtéri sütés-főzés vonzza a kullancsokat, a szabadtéri szerelmeskedés pedig kifejezetten kockázatos. A kullancsok a futókat, biciklizőket és a lovasokat is megtámadják, megkapaszkodásukhoz egyetlen tizedmásodperc elegendő. A gyermekes családok külön is veszélyben vannak, mivel a kicsik előszeretettel játszanak a fűben és a bokrok közt.

A golfozás, a gombászással és a bogyógyűjtéssel együtt, a kiemelten kockázatos tevékenységek közé tartozik. Kunze véleménye szerint oltás nélkül igencsak vitatható, hogy bölcs dolog-e a könnyű nyári turista-viselet, a rövid nadrág, az ujjatlan póló és a pántos szandál. Végül rámutat, városok sem mentesek a veszélytől, mert a kullancsok ott leselkednek a parkokban, szőlőskertekben és az éttermek kerthelyiségeiben is.
Michael Kunze mindezek alapján fokozottabb tájékoztatást és ismeretterjesztést szorgalmaz, s úgy véli, hogy az idegenforgalmi brosúrákban fel kell hívni a turisták figyelmét: lehetőség szerint oltassák be magukat a kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen. A kutatócsoport megállapításait, az egyes országokra vonatkozó figyelmeztetésekkel együtt a www.tbe-info.com/reports/ web-oldalon lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik