Belföld

Egy bájos királynő – Csaba Cuvée 2000, Vesztergombi Pince

Rozéztunk, fröccsöztünk az elmúlt napokban, ideje megint írnunk egy szekszárdi vörösről.

Lehet, kicsit túl gyakran írunk a szekszárdiakról, ennek elfogultságaink mellett az ismert szédületes siker is oka, amit a szekszárdi bormesterek az idei tavaszon arattak a nagy borvilágversenyeken, Bordeaux-ban és Brüsszelben. Az itt kaszált aranyak egyikét a Vesztergombi Pince Csaba küvéje hozta el.


Egy bájos királynő – Csaba Cuvée 2000, Vesztergombi Pince 1

Csaba Cuvée 2000, Vesztergombi Pince

Szinte fekete ténta ömlik a poharadba, a kiváló év, a korai rügyfakadás, a balkánias, bocsánat, mediterrán nyár, az időben lehulló eső, a hosszú ősz megérlelte az amúgy a mi égövünk alatt nem mindig célba érő cabernet sauvignon-t és a magyar tájba tán jobban illeszkedő cabernet franc-t is, ezek alkotják fele-fele arányban küvénk 70 százalékát. A kisebbik harmadot a merlot képezi, s hozza a virágot a házasításba. Bódító illat, még a pohár falán lassan lecsurgó, hallatlan extraktot mutató szép korona is színes, a szájban gyümölcsösség, meggy és szilvalekváros pasztózusság bájos extraktédessége. Intenzív, hibátlan harmóniában olvadnak fel a részek, nem lóg ki sem a 14 százalékos alkohol, sem a tannin vaníliája, sem a szép savak. Finom bor valamely lágy, asszonyias kedvességgel és melegséggel, értenek hozzá a bordeaux-iak.

A bor az ifjabb Vesztergombi, Csaba keze munkáját dicséri, aki egy kicsit bordóisabb-riojásabb, az újhordót nagyon jó ízléssel, nagyon visszafogottan, helyén kezelő-alkalmazó új színt hozott a kiváló műhely munkájába. E heti borunk szigorú hozamkorlátozással készült a válogatott dűlőkről szüretelt gyümölcsből, első töltésű médium barrikhordóban érett 22 hónapig. A Vesztergombiak a korai kilencvenes évek sikereit követő visszafogottabb egy-két év erőgyűjtése után – ebben benne volt az idén nyáron nyíló új feldolgozó-panzió komplexum felépítése is – megint világszínvonalú kompozíciókkal rukkolnak elő. Örömteli események bora, mondjuk egy keresztelőé, esküvőé. Csak eseményszámba menő étkezések királynője lehet, bélszín és vad, érett camembert és brie, minimum kacsa, gulyás, pácolt marha, roston bornyú, köré kell rakni az ételeket, nem őneki kell alkalmazkodnia az ételekhez, mert ő a királynő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik