Belföld

Csak közvetve privatizálják a Hungexpo ingatlanjait

Kénytelenek lesznek beletörődni a Hungexpo ingatlanjaira áhítozó befektetők, hogy a terület újabb 15 évig nem privatizálható, legalábbis nem közvetlenül.

Barabás János vezérigazgató ma ismertette a cég távlati elképzeléseit, amelyek szerint 10 milliárd forint tőkebevonás érdekében új működési, tulajdonosi és menedzsment szerkezetet hoznak létre.

A 10 milliárd forintos tőke arra kell, hogy versenyképes lehessen a saját piacán, vagyis a kiállítás szervezésben és rendezésben a térségben a Hungexpo, hiszen a terület és a 35 ezer négyzetméteren lévő épületek fejlesztésre szorulnak illetve alkalmasak arra, hogy ott új ingatlanok épüljenek.

Ezért létrehoznak egy kft-t, amelybe az ingatlanfejlesztési és ingatlan hasznosítási jogok kerülnek, és a kft 51 százalékának megszerzésére lehet pályázni (ezen a módon kaphatná meg a remélt 10 milliárdot a Hungexpo), még az ősszel, hogy már 2004 januárjától az új működés szerint indulhasson az évnek az új cég.

A vevő 15 évre köt szerződést a Hungexpóval, kibérli a kiállítási területet épületestül, mindenestül, és arra számít a bérbeadó, hogy csak a bérleti díjból megkap előre 2,5 milliárd forintot, hiszen jól bejáratott vásárvárosban, jól bejáratott kiaállítások szervezésének jogát szerzi meg a vevő az üzlettel.

A konstrukció része, hogy értékesíthetővé válik 8,5 ezer négyzetméter terület, ahova szálloda, konferencia központ és parkolóház építhető.

A látszólag magas ár védelmében a vezérigazgató elmondta, hogy a vevő számíthat az osztalékbevételre is, hiszen, ha jól megy a kft-nek, vagyis sikeres lesz, akkor kivehet osztalékot. Erre van esély, mert az idén az adózás előtti eredmény a Hungexpónál meghaladja az első öt hónapban az 1 milliárd forintot.

A sajtóban különféle módon említett cégügyletekkel kapcsolatban Barabás János kijelentette, hogy minden vizsgálatot lezártak, egyik sem állapított meg szabálytalanságot. Felkértek egy független büntetőjogi szakértőt, az a jelentés még nem készült el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik