Belföld

Unión kívüli táborok – a hollandiai bevándorlóknak hollandul kell tudni

Egy holland szigorító intézkedés arra kötelezi a bevándorlókat, hogy még érkezésük előtt, saját hazájukban tanulják meg a nyelvet és ismerjék meg a holland kultúrát.

A Hollandiában hatalmon lévő kereszténydemokrata-liberális néppárti-demokrata koalíció szigorítja a bevándorlási eljárást, kötelező integrációs tanfolyamot ír elő, amelynek elvégzését létfontosságúnak tartja a holland társadalomba való zavartalan beilleszkedés szempontjából.

A tulipánok országában a bevándorlás kérdése régóta a politikai viták kereszttüzében van. Emlékezetes, hogy a különc politikus, Pim Fortuyn éppen az ország bevándorlási politikájával kapcsolatos radikális bírálatával szerzett komoly politikai támogatást, oly mértékben, hogy tavaly májusi meggyilkolását követően pártja, a Pym Fortuyn Listája (LPF) nyolc képviselővel bejutott a parlamentbe.

Idegen környezetben nem megy a holland

A bevándorlási minisztérium legújabb elemzése azt látszik megerősíteni, hogy sokkal nehezebb egy idegen nyelvet elsajátítani olyan környezetben, ahol az illető nyelv nem használatos a mindennapi életben. Az a követelmény, hogy a bevándorlók már származási országukban elkezdjék a holland nyelv tanulását, egyesek szerint a családi élethez való jogot szavatoló nemzetközi törvényekkel is ütközik.

Az ellenzéki Munkapárt (PvdA) osztja a minisztérium következtetéseit és felkérte a kormányt, hogy dolgozzon ki programot a bevándorlóknak nyújtott nyelvi oktatás minőségének és hatékonyságának sürgős javítására. Az úgynevezett integrációs osztályokat elsősorban török és marokkói bevándorlóknak szerveznék, akik nagy számban várnak arra, hogy vendégmunkásként Hollandiában dolgozó társukkal végre együtt élhessenek.

A családegyesítés címén történő bevándorlás korlátozása érdekében a kormány előírja, hogy az állandó holland lakosoknak a minimálbér 130 százalékával megegyező pénzösszeget kell keresniük, és legalább 21 esztendősnek kell lenniük ahhoz, hogy partnerüket Hollandiába hozhassák.

Internálótáborokban várjanak a menekültek

Időközben Atzo Nikolai, európai ügyekkel megbízott államtitkár megerősítette, hogy Hollandia támogatja azt a javaslatot, amely szerint a menedékkérőket az Európai Unión kívül létrehozott központokban helyezik majd el. Az államtitkár elmondta, amennyiben egy kérelem elbírálása várhatóan hosszabb időt vesz igénybe, ez időre a menekültet a származási országa közelében lévő menedékhelyre szállítják majd. A törvényes eljárás végeztével, amennyiben a menedékjogi kérelmet jóváhagyják, az érintett személy Hollandiába utazhat.

Mint ismeretes, Nagy Britannia javaslatot készített, amely szerint az EU-bevándorlási kérelem elbírálásának ideje alatt a kérelmezőket az unión kívüli területeken lévő központokban helyeznék el. Első állomásként a Zágráb melletti Trstenik falu mellett épül tábor, ahova a Balkánon és Kelet-Európán keresztül a britekhez érkező menekülteket toloncolják majd az adminisztrációs eljárás idejére. (A tábor létrehozásának 1 millió eurós költségét az Európai Bizottság finanszírozza, s természetesen Horvátországban máris nagy a tiltakozás.)

A tervek szerint később hasonló táborok egész hálózatát hoznák létre az EU kelet-európai “előszobájában”. A lehetséges helyszínek között Románia, Bulgária, Ukrajna, Fehéroroszország, Albánia, sőt, Oroszország is szerepel.

A nem is csak hallgatólagos brüsszeli támogatást élvező, s máris a megvalósulás útját járó brit javaslatot Hollandia mellett Dánia, Írország és Ausztria is támogatja, ugyanakkor a németek és a svédek részéről heves ellenállással kell számolniuk.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik