Belföld

Solbes: félreértették a sávról mondottakat

admin

2003. 06. 24. 10:33

Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi főbiztosa hétfőn Pozsonyban közölte, hogy az eurózónához csatlakozásnak nem feltétele a 2,25-2,25 százalékos euróárfolyamsáv tartása a ERM-II.-ben, azaz a csatlakozás előtti átmeneti szakaszban.

Sajtókonferenciáján úgy vélte: valószínűleg félreértették őt, ő csupán feltételként javasolta ezt annak megállapításához, vajon elég stabil-e csatlakozó ország valutája. Ez utóbbi tényét országról-országra külön vizsgálják majd meg – tette hozzá. Nem előírt kötelezettség az említett szűk ingadozási sáv, nem voltam elég egyértelmű, nincsenek számszerű követelmények – mondta a főbiztos.

Máté Dániel, a pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek elmondta: ha nem létezik ilyen feltétel az könnyebbséget jelent Magyarország számára is, de mint azt már korábban is kijelentettük: megfelelő középárfolyam mellett ez is elfogadható lenne. Azt reméljük, hogy a forint árfolyammozgása az ERM-II.-hez való csatlakozást követően ilyen sávon belül marad. László Csaba pénzügyminiszter a jegybankelnökhöz hasonlóan 2004 első félévét jelölte meg az ERM II. árfolyamrendszerhez való csatlakozás időpontjaként. “Ez praktikusan jövő év május-június lehet” – tette hozzá.

Májusban Solbes azt nyilatkozta, hogy az eurózónához csatlakozni kívánó országoknak valutájuk árfolyamát a plusz-mínusz 2,25 százalékos sávban kellene majd tartaniuk. A pénzpiacok és a csatlakozó országok meglepetéssel fogadták ezt a kijelentést. Solbes most megjegyezte még: az árfolyam stabilitását országonként vizsgálják majd, rugalmasan értelmezve, minden szükséges elem figyelembevételével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.