Belföld

Sikeresnek értékelte az EBRD tevékenységét az Európa Tanács

Egészében véve sikeresnek értékelte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tavalyi tevékenységét az Európa Tanács gazdasági és fejlesztési kérdésekkel foglalkozó bizottsága, és ebben az értelemben terjesztett határozati javaslatot a közgyűlés elé. Az értékelést a magyar Braun Márton készítette.

Az EBRD 27 célországban végzett tevékenységével meglepően jó eredményeket ért el a globális gazdasági visszaesés közepette – emelte ki a jelentés. A még nem végleges adatok szerint 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel ezek az országok tavaly túlszárnyalták az EU és általában a világgazdaság teljesítményét.

Az infláció stabilan csöken a térség országaiban, az EU-csatlakozás előtt állók némelyikében az infláció árstabilitásnak megfelelő. A vizsgált időszakban a bank tervezeteinek háromnegyede kedvező, fele pedig kifejezetten jó hatással volt a célországok gazdaságának alakulására.

A határozattervezet elismerően szól a banknak a legkevésbé fejlett célországok támogatására irányuló tevékenységéről, de óvja a bankot attól, hogy hirtelen csökkentse jelenlétét az EU-csatlakozás küszöbén álló országokban, hiszen ezekben a csatlakozás maga is újabb gazdasági feszültségeket fog gerjeszteni. Az új EU-tagoknak még sokáig szükségük lesz a hosszú távú kölcsönök mellett az EBRD pénzügyi tanácsadó szolgálataira ahhoz, hogy elkerüljék a finanszírozások átfedését és a források pazarlását a környezetvédelemben, az önkormányzati munkában, a pénzügyi szolgáltatásokban és más területeken, amelyekbe az EU nem szándékozik befektetni, a kereskedelmi érdekeltségű befektetők pedik távol maradnak a hosszú megtérülési idő miatt.

Az Európa Tanács közgyűlése üdvözlendőnek tartja a bank szándékát, hogy folytatja a célországokban a befektetéseket azokon a területeken – az infrastruktúrában, az energiahálózatokban, az önkormányzati szolgáltatásokban -, amelyek a további korszerűsítés katalizátorai lehetnek.

Örvendetesnek tartja, hogy a bank támogatja a szomszédos régiók közötti – sokáig elhanyagolt – kereskedelmet, a kis- és középvállalkozásokat – főleg az élelmiszertermelő- és feldolgozó ágazatban -, a nők által irányított és a nőket foglalkoztató vállalkozásokat.

Az általános üzleti környezet a bank tevékenységének köszönhetően jelentősen fejlődött 1999 óta a legtöbb célországban: ma már nagyobb a verseny a különböző gazdasági ágazatokban, és nagyobb a vállalkozások integrációja a társadalomba, sőt, néhány jel arra mutat, hogy a korrupció, a gazdasági bűnözés és a gazdasági élet tényezőire gyakorolt politikai befolyásolás megtorpant, talán csökkent is néhány országban. A jelentés bátorítja a bankot ennek az iránynak a fenntartására.

Elismerően szól végül a bank politikai következetességéről, amennyiben az EBRD felfüggesztette a Fehéroroszország és Türkmenisztán állami tervezeteire megajánlott pénzügyi támogatást mindaddig, amíg ezek az országok nem tartják be a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok elveit, és hasonló megszorításokat javasol a demokráciát az Európa Tanács szerint hasonló módon semibe vevő Kazahsztán és Üzbegisztán esetében.

A magyar jelentéstevő a vitában felszólalók véleményét – közöttük az EBRD elnökének, Jean Lemierre-nek a jelentés igényességét elismerő szavait – megköszönve hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az EBRD a mostani tagjelöltek EU-csatlakozása után is folytassa tevékenységét ebben a térségben is, ne csak az unión kívül lévő célországokban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik