Belföld

Sikeresnek értékelte az EBRD tevékenységét az Európa Tanács

admin

2003. 06. 24. 16:11

Egészében véve sikeresnek értékelte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tavalyi tevékenységét az Európa Tanács gazdasági és fejlesztési kérdésekkel foglalkozó bizottsága, és ebben az értelemben terjesztett határozati javaslatot a közgyűlés elé. Az értékelést a magyar Braun Márton készítette.

Az EBRD 27 célországban végzett tevékenységével meglepően jó eredményeket ért el a globális gazdasági visszaesés közepette – emelte ki a jelentés. A még nem végleges adatok szerint 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel ezek az országok tavaly túlszárnyalták az EU és általában a világgazdaság teljesítményét.

Az infláció stabilan csöken a térség országaiban, az EU-csatlakozás előtt állók némelyikében az infláció árstabilitásnak megfelelő. A vizsgált időszakban a bank tervezeteinek háromnegyede kedvező, fele pedig kifejezetten jó hatással volt a célországok gazdaságának alakulására.

A határozattervezet elismerően szól a banknak a legkevésbé fejlett célországok támogatására irányuló tevékenységéről, de óvja a bankot attól, hogy hirtelen csökkentse jelenlétét az EU-csatlakozás küszöbén álló országokban, hiszen ezekben a csatlakozás maga is újabb gazdasági feszültségeket fog gerjeszteni. Az új EU-tagoknak még sokáig szükségük lesz a hosszú távú kölcsönök mellett az EBRD pénzügyi tanácsadó szolgálataira ahhoz, hogy elkerüljék a finanszírozások átfedését és a források pazarlását a környezetvédelemben, az önkormányzati munkában, a pénzügyi szolgáltatásokban és más területeken, amelyekbe az EU nem szándékozik befektetni, a kereskedelmi érdekeltségű befektetők pedik távol maradnak a hosszú megtérülési idő miatt.

Az Európa Tanács közgyűlése üdvözlendőnek tartja a bank szándékát, hogy folytatja a célországokban a befektetéseket azokon a területeken – az infrastruktúrában, az energiahálózatokban, az önkormányzati szolgáltatásokban -, amelyek a további korszerűsítés katalizátorai lehetnek.

Örvendetesnek tartja, hogy a bank támogatja a szomszédos régiók közötti – sokáig elhanyagolt – kereskedelmet, a kis- és középvállalkozásokat – főleg az élelmiszertermelő- és feldolgozó ágazatban -, a nők által irányított és a nőket foglalkoztató vállalkozásokat.

Az általános üzleti környezet a bank tevékenységének köszönhetően jelentősen fejlődött 1999 óta a legtöbb célországban: ma már nagyobb a verseny a különböző gazdasági ágazatokban, és nagyobb a vállalkozások integrációja a társadalomba, sőt, néhány jel arra mutat, hogy a korrupció, a gazdasági bűnözés és a gazdasági élet tényezőire gyakorolt politikai befolyásolás megtorpant, talán csökkent is néhány országban. A jelentés bátorítja a bankot ennek az iránynak a fenntartására.

Elismerően szól végül a bank politikai következetességéről, amennyiben az EBRD felfüggesztette a Fehéroroszország és Türkmenisztán állami tervezeteire megajánlott pénzügyi támogatást mindaddig, amíg ezek az országok nem tartják be a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok elveit, és hasonló megszorításokat javasol a demokráciát az Európa Tanács szerint hasonló módon semibe vevő Kazahsztán és Üzbegisztán esetében.

A magyar jelentéstevő a vitában felszólalók véleményét – közöttük az EBRD elnökének, Jean Lemierre-nek a jelentés igényességét elismerő szavait – megköszönve hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az EBRD a mostani tagjelöltek EU-csatlakozása után is folytassa tevékenységét ebben a térségben is, ne csak az unión kívül lévő célországokban.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Lyon, 2016. június 22.
Dzsudzsák Balázs örül a második góljának a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen, Lyonban 2016. június 22-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.