Belföld

Magyarországon tárgyalt az EU foglalkoztatási főigazgatója

Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak szociális és foglalkoztatási téren vannak még jogharmonizációs feladatai, amelyeket az EU-csatlakozásig el kell végeznie - közölte az Európai Bizottság illetékes főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Odile Quintin, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális főigazgatója rendkívül fontosnak nevezte a diszkriminációellenes törvény mielőbbi elfogadását. Hozzátette: tudomása van arról, hogy a jogszabály már előkészületben van.

A főigazgató kétnapos látogatást tett Magyarországon, amelynek célja Magyarország uniós felkészültségének áttekintése, értékelése, valamint a csatlakozásig hátra lévő feladatok megvitatása volt. Odile Quintin az elmúlt félévben felkereste a többi csatlakozó országot is, Magyarország körútja utolsó előtti állomása volt Ciprus
előtt, ahová a jövő héten látogat el.

Odile Quintin tárgyalásokat folytatott a munkaügyi minisztérium és az egészségügyi minisztérium vezetőivel, valamint az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszterrel.

Mint elmondta, beszámolója része lesz az Európai Bizottság novemberi országjelentésének. A főigazgató rámutatott arra, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság szintje alacsony, különösen az idős korúak között magas az inaktívak aránya. Közölte, hogy Magyarország és az Európai Bizottság ennek javítására közös stratégiát dolgoz ki. Kiemelt feladatnak nevezte a romák foglalkoztatásának jelentős növelését.

Kijelentette: Magyarország a strukturális alapokból mindössze 20 százalékot tervezett szociális és foglalkoztatási célokra, amely alacsony nemcsak a Magyarország előtt álló feladatokhoz, de más csatlakozó országokhoz viszonyítva is. Azt javasolta, hogy az év második felében a magyar kormány az Európai Bizottsággal közösen tekintse át a foglalkoztatási és szociális célok uniós támogatásának mértékét.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a jogszabályok gyakorlati végrehajtása érdekében Magyarországnak “kellően elrettentő szankciókat” kell bevezetnie, különösen a nemek közötti egyenlőség biztosítása érdekében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik