Belföld

Jelentős cukorrépa terméskieséssel számol a cukoripar

Az aszályos időjárás miatt az idén 15-20 százalékos cukorrépa terméskieséssel lehet számolni, ennek ellenére - a meglévő készletek miatt - belső ellátási problémák nem lesznek - mondta Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. és a Cukoripari Egyesülés elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, hogy a termés 10 százaléka már gyakorlatilag elpusztult, és az időjárás miatt további kiesés prognosztizálható. Tavaly Magyarországon 2,3 millió tonna cukorrépa termett, az idén a cukoripar 2 millió tonnával számol, így a cukorgyárak 2003-ban várhatóan 260-270 ezer tonna cukrot gyártanak, szemben a múlt évi 341 ezer tonnával.

Az aszály mellett többéves kihatással lehet a piacra az egyre növekvő import – mutatott rá Fischer Béla. A június végén záruló cukorgazdasági évben 45-50 ezer tonna import cukor érkezett az országba, főként Lengyelországból. A korábbi években évi 5-10 ezer tonna volt az import.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a 2001-ben bevezetett kvótarendszer szerint a hazai cukorgyárak évi 400 ezer tonna cukor gyártására kaptak kvótát, amelynek legalább 80 százalékára termelési kötelezettségük van. Ezt a mennyiséget viszont a hazai gyártók – az olcsóbb import miatt – belföldön nem tudják értékesíteni, az export pedig ráfizetéses. Az importcukor miatt a cukorgyárak készletezésre kényszerülnek. Ugyanakkor az európai uniós csatlakozást megelőzően a készletek jó részén túl kell adni, mert az EU-ba csak meghatározott cukorkészlettel léphet be az ország.

A cukorpiac érdekvédelmi szervezetei ezért állami beavatkozást, az EU-csatlakozásig piacvédelmi intézkedések bevezetését sürgetik – mondta Fischer Béla. Hasonló intézkedéseket már Csehország és Szlovákia is bevezetett, tette hozzá. A jelenlegi 68 százalékos alapvám a ráépülő pótvámmal együtt mintegy 120 százalékot tesz ki, ez azonban nem elégséges a hazai piac védelméhez – vélekedett az elnök.

A magyar cukoripar forgalma évente mintegy 50 milliárd forint, ám az idén a forgalomcsökkenés elérheti a 20 százalékot – mondta Fischer Béla.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik