Belföld

Epson a tőzsdén – egyből egymilliárd dollárt hozott

A nyomtatókat gyártó Seiko Epson részvényeinek ára 35 százalékkal emelkedett azután, hogy a cég papírjait bevezették a tokiói tőzsdére.

Az Epson Magyarországon

 

Az Epson Magyarországon közvetve van jelen. A cég termékeit az Epson Deutschland leányvállalat közreműködésével juttatják el hazánkba. Itthon három cég foglalkozik az Epson printerek disztribúciójával, egy másik pedig a videokivetítők forgalmazásával. Csaknem húsz évig egyetlen magyarországi társaság végezte az Epson-termékek terjesztését, másfél évvel ezelőtt azonban stratégiát váltott a japán központ, és több vállalkozást bízott meg a magyarországi forgalmazással. A kereskedelmi szervezettől függetlenül Magyarországon gyárt a Flextronics cég az Epson számára nyomtatókat, bérmunkában. Mint a távol-keleti székhelyű Flextronicstól megtudtuk, a több éve tartó kapcsolat “igen gyümölcsözően alakul”. 

A Seiko Epson első kereskedési napján 1,1 milliárd dollárt keresett azzal, hogy részvényeket bocsátott ki a japán börzén. A befektetők tolongtak a stabil profitot és növekedést ígérő technológiai papír megvásárlásáért. A 132 milliárd jen, azaz 1,12 milliárd dollár értékű IPO (elsődleges részvénykibocsátás) során 10-15-szörös volt a túljegyzés. Vagyis minden egyes részvényért legalább tíz ember jelentkezett előzetesen.

Emiatt azután a másodlagos piacon jelentősen felverték a papírok árát azok, akik elszalasztották az első alkalmat – írja a brit Financial Times (FT). Az Epsonról ritkán szólnak a hírek, ezért is kapós a részvény – mondta egy elemző a brit lapnak.

Az Epson jó üzletet csinál, kedvezőek az exportmutatói, és az otthoni, japán piacon is megfelelő helyet szerzett magának. Ilyen cégből kevés akad mostanában – magyarázta a Morgan Stanley tokiói elemzője a Seiko Epson népszerűségét.

Mátrixban a legnagyobb 

Ami a nyomtatók piacát illeti, az Epson hagyományosan fölényes vezető helyen áll a manapság már csökkenőben lévő mátrixnyomtató-eladások terén. A tintasugaras printerek területén a HP vezeti a világpiacot, 50-60 százalékos részesedéssel, mellette az Epson, a Canon és a Lexmark versengenek. Még élesebb a rivalizálás a lézernyomtatók terén: itt szinte mindenki a színes nyomtatásra koncentrál, de a fekete-fehér készülékek is fontos szegmensét képezik a piacnak. 

A legutóbbi pénzügyi évben a társaság nyereségének 63 százaléka a tengerentúli piacokról származott, vagyis valódi exportcég az Epson. Az IPO mérete is hozzájárult a sikerhez az FT szerint: nem túl nagy, nem is túl kicsi, vagyis a portfólió-kezelők számára éppen megfelelő összegről volt szó.

Japánban az utóbbi egy évben több IPO-t bonyolítottak le, mint az USA-ban. Ezeknek a tranzakcióknak a mérete azonban nem volt jelentős, ezért a papírok nem voltak elég likvidek ahhoz, hogy megfelelő árfolyamot érjenek el.

A Morgan Stanley elemzője szerint az Epson részvényei hazai, japán vetélytársaihoz fognak igazodni. Nevezetesen a Canon és a Hoya cégek kurzusát fogják követni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik