Belföld

Ellenzék nélkül szavazták meg a kórháztörvényt

A hétfő esti ülésen az ellenzék távollétében másodszor is megszavazták a kórháztörvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra küldött vissza a képviselőknek.

A megújult napirend elfogadását követően az ellenzék kivonult a parlament hétfő esti rendkívüli üléséről, amelyen az államfő által megfontolásra visszaküldött kórháztörvényről szavaztak az országgyűlési képviselők. A képviselők 192 igen és 2, valószínűleg véletlen nem szavazat mellett hoztak határozatot.

Az ellenzék által benyújtott 14 módosító javaslatot a képviselők nem szavazták meg, így a törvényt ugyanabban a formában fogadták el, mint június 16-án. A megfontolás tehát gyors volt és határozott.


Fidesz: házszabályellenes hétfői ülés


Rogán Antal, a Fidesz képviselője még a napirend előtti felszólalásában házszabályellenesnek és alkotmányellenesnek nevezte a hétfő esti rendkívüli parlamenti ülés összehívását, ezért bejelentette: pártja az ülésen nem kíván részt venni. A képviselő azt mondta: a Ház elnöke az ülések napirendjére a házbizottság ajánlása alapján tesz javaslatot, e javaslatot, legkésőbb az ülés előtt két nappal meg kell küldenie a képviselőknek. A házszabály szerint a képviselő joga és kötelessége a parlament ülésein részt venni. Úgy vélte: ennek a jelenlegi feltételek mellett sokan nem tudtak megfelelni, többek között Medgyessy Péter sem.


Meghatott kormány


Hankó Faragó Miklós igazságügyi államtitkár válaszában meghatónak nevezte az ellenzék aggodalmát. “Én azt hittem, hogy az elmúlt négy év után sem ügyrendi kérdésben, sem az ellenzék jogaival összefüggő kérdésekben hosszú-hosszú időn keresztül nem lesz lelkiismeretük megszólalni. Ehhez képest úgy viselkednek, mintha az elmúlt négy év igazából nem történt volna meg” – fogalmazott az államtitkár.

Véleménye szerint a köztársasági elnök átirata kitér azokra a kérdésekre, amelyek a törvényjavaslat vitája kapcsán már “ezerszer elismételten elhangzottak”, és a levélben nincs olyan új momentum, olyan új érv amely miatt ezt az ülést ne lehetne megtartani. Felhívta a figyelmet arra: a fideszes képviselő által idézett szabályok általánosak, a rendkívüli ülésszak jellegéből adódóan vannak azonban a házszabálynak speciális rendelkezései. “Ezeket messzemenőkig figyelembe véve történt az ülés összehívása” – hangsúlyozta Hankó Faragó Miklós, arra kérve a fideszes képviselőket: vegyenek részt a munkában.

Alkotmánybíróságra megy az MDF


Herényi Károly (MDF) napirend előtti felszólalásában szégyenteljesnek és megalázónak nevezte, hogy a kórháztörvényt ugyanazon a napon, amikor a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte, a kormány változatlan formában előterjeszti. Megjegyezte: egy utolsó kísérletet még tettek arra, hogy a törvényt megváltoztassák, és módosító javaslatokat adtak be a délután folyamán, de a bizottságok egyetlen egyet sem támogattak. “Itt egyszerűen egy színjátékról van szó” – mutatott rá Herényi Károly. Kijelentette: az MDF ebben a vitában ilyen körülmények között nem hajlandó részt venni.

A törvény elfogadása után az Alkotmánybírósághoz fordul az MDF, részben a tartalmi alkotmányos kifogások miatt, másrészt azon eljárás miatt, ahogy a kormánytöbbség át akarja erőltetni a törvényt a parlamenten. “Június 23. az újkori demokrácia fekete napjaként fog bevonulni a krónikákba. Méltatlanul és szégyenteljes módon ér véget a tavaszi ülésszak” – vélekedett az MDF frakcióvezetője. Közölte: szégyenteljes módon fogadták el a státustörvényt is, hiszen egyetlen ellenzéki módosító javaslatot sem fogadott be a kormányoldal.


Kovács és az európai viselkedés


“Gratulálok hölgyek, urak ehhez az európai viselkedéshez” – mondta Kovács László, aki csak többszöri nekifutásra tudta elkezdeni válaszát a hangos nemtetszés-nyilvánítás közepette. A külügyminiszter meglepetésének adott hangot, hogy a kedvezménytörvény módosítását a Máért ülésén elfogadó MDF frakcióvezetője egy “pálfordulás után szégyenteljesnek nevezi” a módosítást.

“Eszükbe jutott-e azoknak, akik módosító indítványt adtak be a kedvezménytörvényhez, hogy azt akarják megváltoztatni, amit a határon túli magyar szervezetek a Máért ülésén elfogadtak?” – kérdezte Kovács László, hozzátéve, hogy akik módosító indítványt adtak be, úgy látszik elölről szerették volna kezdeni a vitát, “hacsak nem színjáték, amit csinálnak”.

Az ellenzéki képviselők a napirend megszavazásában – amelyben csak második próbálkozásra sikerült a kormánypártoknak biztosítani a határozatképességet – már nem vettek részt, a szavazást követően pedig kivonultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik