Belföld

Egyre több svájci turista választja Magyarországot

A svájci vendégek által eltöltött kereskedelmi vendégéjszakák számának 5 százalékos növekedését prognosztizálja 2003-ban az előző évi 195.300-hoz viszonyítva a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.).

Nemes Andrea, az MT Rt. svájci külképviseletének vezetője egy keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 2004-2005-ös időszakban kétjegyű vendégéjszaka-növekedésre számítanak. Az idei év első négy hónapjában 11 ezer svájci turista 45 ezer vendégéjszakát töltött a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ez 2,5, illetve 3,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szavai szerint a svájci piac növekedését indokolja, hogy a Malév július 5-től napi két alkalommal járatot indít Genf és Budapest között. Hozzátette: a járat népszerűsítését célzó közös hirdetési akciót szervez a genfi repülőtér, a Malév és az MT Rt. A 80 ezer svájci frank költségvetésű akcióhoz az MT Rt. hozzájárulása ötezer frank.

Nemes Andrea közölte: a külképviselet marketing költségvetése az idei évre 80 millió forint, szemben a tavalyi 40 millióval. Az idei évi forrás lehetőséget adott arra, hogy ne csak a svájci utazási vállalkozásoknak, de a nagyközönségnek is népszerűsíthessék Magyarországot. A tervezett forgalomnövekedéshez továbbra is 80 milliós éves költségvetésre lenne szükség reálértéken számítva.

Nemes Andrea elmondta: a korábbi tapasztalatok szerint Magyarország népszerűségét elsősorban gyógy-idegenforgalma indokolja, a svájciak szerint ugyanakkor az ár-érték arány is megfelelő Magyarországon. Negatívumként említette a magyar főváros közlekedését. A svájciak körében elsősorban a főváros és Nyugat-Magyarország a legnépszerűbb, de egyre nagyobb az érdeklődés Észak-Magyarország iránt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik