Belföld

Demográfiai trendek: az első negyedévben tovább fogyott a magyarság

Az idei év első négy hónapjában valamennyi fontosabb népmozgalmi mutató kedvezőtlen képet mutat az egy évvel korábbihoz képest; csökkent a házasságkötések és az élveszületések száma, emelkedett a halálozásoké - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

A KSH tájékoztatója szerint a népességcsökkenés mértéke meghaladta az elmúlt év január-áprilisi értéket. Az előzetes adatok alapján 2003 első négy hónapjában csaknem 9000 házasságot kötöttek, 30 500 gyermek született és több mint 49000-en hunytak el.

A házasságkötések és a születések száma az idei év első négy hónapjában alacsonyabb volt, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez összességében több mint 400-zal kevesebb esküvőt és mintegy 900-zal kevesebb újszülöttet jelent 2002 első négy hónapjához képest. A halálozások száma ugyanakkor mindvégig magasabb volt, mint egy évvel korábban.

“2003. január-áprilisban mintegy 4000 fővel többen haltak meg, mint az előző év január-áprilisban. A születések közel 3 százalékos csökkenése és a halálozások több mint 9 százalékos emelkedése miatt közel 40 százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke” – áll a KSH tájékoztatójában.

A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás tendenciáját is figyelembe véve 10 123 ezer fő volt. Ezer lakosra 9,2 élveszületés és 14,8 halálozás jutott, az előbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, az utóbbi viszont 1,3 ezrelékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A népességcsökkenés mértéke az elmúlt évi január-áprilisi 4,1 ezrelékkel szemben 5,7 ezreléket tett ki. Ezer lakosra 2,7 házasságkötés jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenés az előző év első négy hónapjához képest. Ezer élveszületésre 7,4 csecsemőhalott jutott, szemben a 2002. január-áprilisi 6,6 ezrelékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik