Belföld

Csillag: jövőre 20 százalékos privatizáció a vasútnál?

Csillag István gazdasági miniszter hétfőn Bécsben az Osztrák Gazdasági Kamarában tájékoztatta a gazdasági élet meghívott képviselőit a magyar gazdaság helyzetéről és a kormány eddigi intézkedéseiről, valamint további elképzeléseiről.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság számára az 1996-2000 közötti időszak rendkívüli eredményeket hozott, a kormány most ezekhez kíván visszatérni, s ennek fő kulcsa az export és a beruházások növelése. Szólt arról, hogy a választások utáni, feltétlenül szükséges béremelések után a kormány most a fő gazdasági célokra összpontosít. Kijelentette: a költségvetési hiány idén nem lesz több a GDP 4,5 százalékánál, az ország visszatér a beruházások és az export hajtotta növekedéshez, s nem a fogyasztás fog tovább nőni, a bérkiáramlást visszafogják, és ezen kívül központi takarékossági intézkedések is születtek.

A miniszter részletesen szólt az autópálya-hálózat bővítésére vonatkozó tervekről azzal, hogy ezek egyik fő célja a kelet-magyarországi városok jobb bekapcsolása a gazdasági életbe. A közlekedés privatizálását illető kérdésre válaszolva Csillag kijelentette: jövő évtől a vasút 20 százalékát megnyitják a privatizálás számára. Végül rámutatott: az uniós csatlakozás kapcsán Ausztriának és Németországnak is az eddigi terveknél jobban meg kellene nyitni piacát a magyar munkaerő előtt, s némi derültséget keltve kijelentette: Magyarországon munkaerő-hiány van, s várják az osztrák munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik