Belföld

Év végére lesz ökoadó

Az ökoadó bevezetéséről az év végéig tervezetet készít a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - közölte Persányi Miklós, a tárca vezetője.

A miniszter kifejtette, hogy a környezetterhelést okozókra kivetett ökoadó várhatóan egy olyan díjcsomag lesz, amely egyrészt már meglévő, másrészt új elemeket tartalmaz.

“A hulladékok után fizetett termékdíj és a vízhasználatért kötelező vízkészlet-járulék mellett megjelenhet a környezetterhelési díj és energiaadó is” – jelezte Persányi Miklós.

A környezetterhelési díjról szólva elmondta, hogy az légszennyezési díjból, vízterhelési díjból és talajterhelési díjból állhat majd. Az elképzelések szerint a díjak a települések büdzséjébe vagy a központi költségvetésbe folynának be. A miniszter megjegyezte, hogy az energiaadó a fogyasztókat terhelné a felhasznált energia fűtőértéke alapján, ám több hátrányos társadalmi csoport kedvezményeket vagy mentességet kapna a díj alól.

Hozzátette, hogy ennek az adónemnek a tervezete még nagyon kiforratlan, ugyanis az Európai Unióban is csak most tárgyalja a parlament ezt a témát, és csak ősszel várható annak elfogadása. A szakember szerint a magyar változat hasonlít majd az EU-ban érvénybe lépőhöz. Persányi Miklós kitért arra, hogy az ökoadó fokozatosan az elkövetkező években épülhet be a magyar pénzügyi rendszerbe, ezzel “zöldítve” annak szerkezetét. Az új adónem részben az uniós szabályozáson alapul majd, s épít egyes nyugat-európai országok tapasztalataira is.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.