Belföld

Szonda Ipsos: csökkent az MSZP előnye

Egyre kiélezettebb a küzdelem az MSZP és a Fidesz között – írja a Népszabadság. A Szonda Ipos június első felében készített felmérésének eredményei szerint a szocialisták népszerűsége a fővárosiak és a diplomások körében csökkent.

Az összes választókorú körében a vezető kormánypártnak 32 százaléknyi támogatója van, a legnagyobb ellenzéki pártnak 30 százalékos a tábora. A biztos pártválasztók körében a szocialisták jelenleg 49 százalékon állnak, míg a Fidesz 42 százalékot ért el. A közeledés nem széles kört érint, csak a társadalom egyes rétegeiben érzékelhető.

A legjelentősebb változások a diplomások, a fővárosiak körében, tehát viszonylag kis létszámú csoportokban érzékelhetők – írja a lap. A budapestiek körében 41 százalékról 30 százalékra csökkent a szocialista szavazók aránya, míg a Fidesz támogatottsága 21-ről 29 százalékosra bővült. A diplomások körében az MSZP támogatottsága 36-ról 28 százalékra csökkent, és a Fidesz előnyszerzése is éppen ilyen mértékű.

Az MSZP és a Fidesz versengése egyébként a többi párt pozícióit és táborát eddig nem érintette. Ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik