Belföld

Recesszió és növekvő munkanélküliség Hollandiában

Egyre növekszik, és már elérte a 400 ezret az állástalanok száma Hollandiában. A Központi Statisztikai Hivatal (CBS) adatai szerint havonta háromezer több a munkanélküli.

Hollandiában februárban, márciusban és áprilisban egyaránt háromezerrel nőtt az állástalanok száma, derül ki a CBS adataiból. A munkanélküliség terjedése azért is meglepő, mert az évnek ebben az időszakában az idénymunkáknak köszönhetően általában kevesebb az állástalan. A CBS-nek az időszakos adatokkal kiigazított adatai szerint a munkanélküliek száma 403 ezerre tehető.

Csökken a GDP

Ma csaknem 140 ezerrel több a holland munkanélküli, mint egy évvel ezelőtt, s a helyzet a közeljövőben sem kecsegtet javulással. A DNB holland központi bank azt jelezte, hogy 2003-ban 0,4 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye, így az idei esztendő 1982 óta az első, amikor a holland gazdaság az egész évre kiterjedő gyengüléssel szembesül. Hollandiában immár hivatalosan is recesszióba csúszott a gazdaság, miután 2002 utolsó negyedében 0,2 százalékkal, majd 2003 első negyedében 0,3 százalékkal csökkent a bruttó nemzeti össztermék. (Recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben negatív gazdasági növekedést mutatnak az adatok.)

A munkanélküliségi ráta a 12 hónappal ezelőtti 3,7 százalékról 5,3 százalékra emelkedett. Hollandiában jelenleg 7,07 millióan dolgoznak, míg tavaly nyáron az állásban lévők száma 7,21 millió volt.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik