Belföld

Másodpercenként nyolc Harry Potter-kötet kelt el Nagy-Britanniában

Vasárnap kora este még nem voltak hivatalos adatok arról, hogy az új Harry Potter-kötetből az árusítás első hétvégéjén mennyi kelt el, de több nagy-britanniai terjesztő hálózat máris minden idők leggyorsabban fogyó könyvének minősítette a szakmában csak "Harry 5"-ként emlegetett epizódot. Az egyik cég másodperecenként nyolc kötet eladásáról számolt be.

Harry Potter és a Főnix rend című kötet, amely a sorozat ötödik epizódja, hivatalosan szombat hajnalban, brit idő szerint éjfél után egy perccel jelent meg Nagy-Britanniában, és ehhez az időponthoz igazítva az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, és több más országban, ahol az angol nyelvű kiadásnak piaca van.

A Joanne Rowling írónő által kitalált, példátlan sikernek bizonyult történet eddigi leghosszabb, Nagy-Britanniában 766 oldalas kötetét az angolszász világbeli megjelenésre 13 millió példányban nyomtatták ki angolul; a modern könyvkiadás történetében egyetlen regény árusítása sem kezdődött ekkora induló készlettel. Nagy-Britanniában 2,5 millió kötetet nyomtak az első kiadási hullám előtt. Egyesült Államokban londoni sajtóértesülések szerint 100 oldallal hosszabb a könyv, a több illusztráció és a nagyobb betűtípus miatt.

A brit királyi posta a hétvégén összesen 500 ezer kötetet szállított ki a kényelmesebb hazai Potter-hívőknek, akik nem akartak órákig sorban állni szombat hajnalban az alkalomra külön nyitva tartó több száz nagy-britanniai könyvesbolt valamelyikénél, és előre megrendelték az új könyvet. A Royal Mailnek a feladathoz bérteherautók százaival kellett kiegészítenie szállító kapacitását. Az Amazon internetes kereskedelmi hálózat közölte, hogy a megjelenés előtt összesen 1,3 millió Harry Potterre vett fel rendelést világszerte (korábban még 1 millió on-line rendelésről szóltak a hírek). A világhálós kereskedelemben még soha nem kelt el egyetlen könyv ekkora példányszámban.

A hagyományos árusítás is rendkívüli lendülettel folyt a hétvégén; a WHSmith, a legnagyobb brit sajtótermék- és könyv-kiskereskedelmi hálózat vasárnap közölte, hogy boltjaiban országos átlagban másodpercenként nyolc új Harry Potter-könyvet vásároltak. A kiskereskedelmi láncok és a könyvesboltok között már a megjelenés előtt kemény árháború robbant ki. Az új Harry Potter-könyv javasolt fogyasztói ára 16,99 font, de a Safeway brit szupermarket-hálózat 9,99 fontért, a Tesco 9,97 fontért árulja az egyes köteteket.

Az előző, negyedik Potter-könyv, a Harry Potter és a tűz serlege három éve több mint 370 ezer példányban fogyott a megjelenés első hétvégéjén; ez az eddigi abszolút első hétvégi világrekord. Előzetes számítások szerint a “Harry 5” első kiadási hullámának elültével Rowling 30 millió fonttal (11 milliárd forinttal) lesz gazdagabb. A szerző ugyanakkor minap tévéinterjúban cáfolta a The Sunday Times minden évben közzétett vagyonlistájának idei adatát, miszerint eddig 280 millió font (100 milliárd forint) vagyonra tett szert a példátlan sikerű sorozattal – ezzel megelőzné II. Erzsébet királynőt is a leggazdagabb britek rangsorában. Az írónő nem közölte, hogy pontosan mekkora vagyona van, csak annyit mondott, hogy “280 millió fontom biztosan nincs”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik