Belföld

Magáncég telefonszámláját fizette a BM

A Belügyminisztérium (BM) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy hogyan telepíthették a tárca titkos telefonhálózatának egyik mellékállomását egy külföldi többségi tulajdonú budapesti magáncég irodájába - közölte a belügyminiszter személyes tanácsadója hétfőn az MTI-vel.

Séllei Frigyes megerősítette a Népszavában hétfőn ezzel kapcsolatban megjelenteket, a részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. A napilap egy birtokába jutott dokumentum alapján arról számolt be, hogy a BM titkos telefonhálózatának egyik mellékállomását egy 1999-ben panamai többségi tulajdonba került budapesti magáncég irodájába telepítették, és a telepítés és üzemeltetés költségeit is a tárca fizette.

Az orgánum szerint ez a vonal nem csak arra alkalmas, hogy rajta elérjék a minisztérium és a rendvédelmi szervek teljes hálózatát, de arra is, hogy ugyancsak állami pénzen, városi és távhívást bonyolítsanak. A lap által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő szerint a rendőrségi vonal telepítésére civilek, magánvállalkozások és külföldiek esetében nincs sem mód, sem lehetőség a komoly biztonsági kockázat miatt.

A napilap információja szerint egy panamai off-shore cég, a Woodham Enterprises Inc. a budapesti magáncég többségi tulajdonosa.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik