Belföld

Költözés a Vezúv mellől – 30 ezer euróért

Az olasz kormány 30 ezer eurót fizet azoknak a családoknak, amelyek kiköltöznek a Vezúv veszélyes környékéről. Hiába Pompeji példája, az elmúlt kétezer évben a vulkán lejtői ismét lakóházakkal épültek be, több mint 500 ezer ember él a Vezúvon, amely akármikor ismét felébredhet.

30 ezer eurót kapsz, ha összecsomagolsz, és elköltözöl a Vezúvról. Ez a dél-olasz Campania tartomány legújabb akciója.

A veszélyre való figyelmeztetés eddig sikertelen volt, a Vezúv-lakók nem voltak hajlandóak elhagyni otthonaikat. A 30 ezer euró újfajta ösztönzés. Egyelőre a vulkán szájához legközelebb eső települések lakosainak szól, Dél-Itáliában 30 ezer euróból már új lakást tudnak venni. A cél azonban az, hogy az elkövetkezendő 15 év alatt 40 ezer családot költöztessenek biztonságosabb helyre.

A tartomány ezen kívül befagyasztotta az építési engedélyeket, s támogatja a veszélyzónán kívül lakást kínáló ingatlan-cégeket. Pompejiből és Herculaneumból is pénzzel akarják elcsalogatni a lakókat, az üresen maradt épületeket pedig a következő vulkánkitörésig a gyorsturizmusnak szánják. Campania tartomány több mint 700 millió eurót szán a tömeges költöztetésre, részben EU-s forrásból, a kérdés csak az, mit szólnak a vulkánlakók, akiket eddig csak a forró láva tudott elmozdítani. A Vezúv utoljára 1906-ban és 1944-ben tört ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik