Belföld

Júliusra elkészül a sporttörvény

A sportminiszter a Magyar Olimpiai Bizottság szombati ülésén arra kérte a tagokat, hogy segítsék a magyar sportolók sikeres szereplését az athéni olimpián. A miniszter elmondta, júliusra elkészül a sporttörvény, és felkérte a testületet ennek megvitatására.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szombaton részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén és közgyűlésén. A MOB tagjai előtt elmondott beszédében kiemelte, hogy a magyar nemzet számára fontos az olimpiai eszme megőrzése és erősítése. Arra biztatta az olimpiai mozgalom tagjait, hogy folytassák munkájukat annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság sikeresen szerepeljen az athéni olimpián.

El kell fogadni az új sportágakat is

A miniszter rámutatott, hogy a XXI. században új kihívások jelentkeztek a sport világában is. Az olimpiai sportok a testkultúra csúcsát jelentik, de vannak mellettük olyan ifjúsági sportok is, amelyek sok százezer fiatal számára jelentenek szórakozást. Az egymást követő generációk folyamatosan átalakítják a sport kultúráját, jobbító szándékkal hozzátesznek, és meg is erősítik azt. Szélesre kell tárni a kapukat az új sportok előtt, de ez nem történhet a klasszikus sportágak rovására.

Százmilliárdos magyar sportipar

A sportipar ma Magyarországon 100 milliárd forintos piacot jelent. Ebből a minisztérium összesen 13 milliárd forinttal rendelkezik. Megfelelő szakmai egyeztetés után, átlátható és ellenőrizhető módon kell elosztani a közös forrásokat. Az állami sporttámogatások rendszerét ennek megfelelően kell átalakítani. A miniszter kijelentette: a következő költségvetési évben tovább növelik a pályázati rendszer szerepét, és megszüntetik az egyedi finanszírozási kereteket. Egy évre előre, tervezhető módon, pályázati úton kell elosztani a rendelkezésre álló forrásokat.

Júliusban megvitatják a sporttörvényt

Végezetül elmondta: a sporttörvényben megerősítik a Magyar Olimpiai Bizottságot. A július 2-án a kormány elé kerülő sporttörvény-koncepciót a minisztérium átadja a MOB képviselőinek, felkérve őket arra, hogy vitassák meg a tervezetet, és tegyék meg javaslataikat, észrevételeiket. A 2003-ra kért támogatást teljes egészében megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság. Gyurcsány Ferenc ígéretet tett arra, hogy az athéni felkészülés utolsó szakaszában, a 2004-es költségvetés tervezésekor is ilyen módon veszik figyelembe az olimpiai mozgalom igényeit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik