Belföld

Japánénál is lassúbb az euróövezet gazdasági növekedése

Az euróövezet gazdasági növekedése az idén Japánénál is lassúbb lesz, Németország pedig recesszióval zárja az évet - áll a Citigroup londoni befektetési irodájának új globális előrejelzésében.

A világ legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportjának elemzői szerint a valutauniós országok gazdasági összteljesítménye 2003-ban 0,7 százalékkal növekedhet, a tavalyi 0,8 százalék után. Japánban a Citigroup 0,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít az idei évre.

Az euróövezeti átlagon belül a térség legnagyobb gazdasága, Németország mínuszba süllyed az idén: növekedési üteme -0,1 százalék lesz a 2002-ben mért 0,2 százalék után – áll a londoni előrejelzésben.

A Citigroup szerint az euró meredek erősödése nem az euróövezet gazdasági alapmutatóinak javulását tükrözi, sőt, a felértékelődés jelentősen rontja az exportot és a vállalati profitokat. Jövőre azonban az idei gyenge bázishoz képest gyorsulás várható Nyugat-Európában: az eurógazdaság egészének kibocsátási értéke a Citigroup szerint 1,6 százalékkal, Németországé 1,1 százalékkal növekszik 2004-ben. Japán ugyanakkor lassul: ott a londoni elemzők 0,2 százalékot várnak a jövő évre.

Az euróövezeti növekedés gyorsulását az infláció lassulása fogja kísérni, sőt, Németország irányt vehet a defláció felé. A befektetési ház jóslata szerint a valutaunióban a tavalyi 2,2 százalék után, az idén 1,9 százalékos, jövőre 1,4 százalékos infláció várható. Az átlagon belül Németországban a fogyasztói árak emelkedési üteme a tavalyi 1,4 százalékról az idén 0,7 százalékra, 2004-ben 0,5 százalékra csökken – áll a jelentésben.

Japánban ugyanakkor folytatódik és az ideihez képest mélyül is a jó ideje tartó defláció: a tavalyi 0,9 százalékos áresés után várt idei 0,3 százalékot jövőre ismét 0,9 százalékos árcsökkenés követi, a Citigroup szerint. A három nagy világgazdasági erőközpont közül egyedül az Egyesült Államokban várható robusztus növekedés. Az amerikai gazdaság teljesítménye a tavalyi 2,6 százalék után az idén 2,6 százalékkal, jövőre már 4,4 százalékkal nőhet, a londoni előrejelzés szerint. Mindezt elhanyagolható, az idén 1,9 százalékos, jövőre 1,1 százalékos infláció kíséri.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik