Belföld

Új lendületet kapott a magyar Szilícium-völgy

Új többségi tulajdonosa lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak, ami lendületet adhat a Zsámbéki-medencébe magyar Szilícium-völgyet tervező Talentis programnak is - olvasható a Napi Gazdaság címoldalán.

A Talentis program magánbefektetőiből alakult Terratalent Tsz. és a térségi önkormányzatok társulása, a Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht. együtt lett új többségi tulajdonosa a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt.-nek, így a dalmandi gazdaság után már a második közelmúltban privatizált agrárcégnek van új gazdája. A történet előzménye, hogy a HKG Rt. magánosításakor az agrárcéget az MFB Proxy Kft.-től mintegy 800 millió forintért – 20 éves halasztott fizetéssel, két év türelmi idővel – csaknem 100 százalékban a Háromhalom Rt. szerezte meg.

A társaságot a dolgozók és a menedzsment hozták létre, utóbbiak a Herceghalmi Gazdász Rt.-n keresztül vettek részt a Háromhalom Rt.-ben. A kormányváltás utáni bizonytalanság nyomán azonban a HKG alig kapott hitelt, s jelentős veszteséget is elszenvedett. Az 1990-es évek elején lebonyolított decentralizáció keretében értékesítették a cég vagyontárgyainak 36 százalékát (ez a profittermelő kapacitás 65 százalékát tette ki).

A társaság húzóágazata a szántóföldi növénytermesztés és a tejtermelés, a privatizáció előtt 1,3 milliárd forint értékű eszközállományú cég mintegy 4 ezer hektár bérelt állami földterületen gazdálkodott.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik