Belföld

Új környezetvédelmi hatóság

admin

2003. 06. 23. 12:09

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hivatal végzi a közeljövőben a környezetvédelemmel kapcsolatos operatív feladatokat - közölte Persányi Miklós miniszter. A környezetvédelmi tárca vezetője a legfőbb teendőnek a környezetvédelmi ISPA-projektek kivitelezésének beindítását, a jogharmonizációt, az Országos Kármentesítési Program (OKP) felgyorsítását és a Vásárhelyi-terv első ütemének megkezdését véli.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átszervezésének keretében őszig létrejön a tárca középszintű irányító rendszere, az európai uniós csatlakozásig az integrált kutatási háttérintézmény és az új területi szervek is megkezdik működésüket – közölte Persányi Miklós, a minisztérium vezetője. A miniszter elmondta, hogy az egy éve megkezdett átalakítás a megfelelő ütemterv szerint zajlik. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hivatal néven létrejövő középszintű hatóság az operatív szakmai feladatokat végzi majd.

A minisztérium a későbbiekben a stratégiai, szakmapolitikai, normaalkotási kérdésekkel, illetve a különféle programok elvi irányításával foglalkozik majd – tette hozzá.

Persányi Miklós utalt arra, hogy a Vituki Rt. és a Környezetgazdálkodási Intézet helyett jövő év májusáig felálló Környezetügyi és Vízgazdálkodási Kutató Rt.-hez tartoznak majd a műszaki fejlesztéssel, a mérésekkel, megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos feladatok, valamint a referencia-laboratóriumok.

Egyablakos ügyintézés

A területi szerveket úgy kell átszervezni, hogy azok már egyablakos ügyintézést tegyenek lehetővé az ügyfelek számára – mutatott rá. Az új rendszer révén az engedélyek beszerzése könnyebbé válik, ugyanis nem kell többféle hatósági papírokat beszerezni, hanem csak egyet.

A miniszter kitért a zöld alkotmányként emlegetett Nemzeti Környezetvédelmi Program első szakaszának feladataira.

Jelentős elmaradások

A legfőbb teendőnek tekinthető a környezetvédelmi ISPA-projektek kivitelezésének beindítása, egyes gazdasági szabályozók kidolgozása, jogszabályok harmonizációja, az Országos Kármentesítési Program (OKP) felgyorsítása és a Vásárhelyi-terv első ütemének megkezdése.

Kifejtette: az Országgyűlés ősszel várható döntésével induló hatéves program első másfél évében olyan ISPA-beruházásoknak kell nekilátni, amelyeket az EU még 2000-ben fogadott el, ám a vontatottan haladó ügymenet és a változó szabályok miatt a kivitelezés még várat magára.

Betétdíj és biztosítékadás

Persányi Miklós az új gazdasági szabályozók között a visszaváltható csomagolóanyagok terjedését szolgáló betétdíjat és a biztosítékadást említette. A környezetvédelmi biztosítékadás a környezetvédelem szempontjából veszélyes gazdálkodó szervezetekre vonatkozik majd, akiknek ahhoz, hogy tevékenységük engedélyeit megkaphassák, egy bizonyos összeget el kell különíteniük a jövőben esetleg általuk okozott környezetvédelmi károk finanszírozására.

A miniszter a jogharmonizációs feladatok közül kiemelte az EU víz keretirányelvével összefüggő törvénymódosításokat és új határozatokat.

A vizek ökológiai állapotának javítását célzó keretirányelv jogharmonizációját a jelenlegi tagállamok is csak most végzik – fűzte hozzá.

Kármentesítési lista

Persányi Miklós elmondta, hogy az OKP keretében az év végéig összeáll annak az 500-800 kiemelt kármentesítési területnek a listája, amelyen a múltból örökölt szennyezések mértéke környezeti kockázatot jelenthet. Reményei szerint a legveszélyesebbnek tekinthető budafoki-ürömi gázmassza-lerakó felszámolását 2004 végéig be lehet fejezni.

A miniszter szólt arról, hogy a komplex árvízvédelmi programként futó Vásárhelyi-terv tervezési, engedélyezési feladatai jövő év második feléig tartanak, és azt követően, 2004 őszén kezdődhetnek meg a várhatóan 2007-ig tartó beruházások

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.