Belföld

Új környezetvédelmi hatóság

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hivatal végzi a közeljövőben a környezetvédelemmel kapcsolatos operatív feladatokat - közölte Persányi Miklós miniszter. A környezetvédelmi tárca vezetője a legfőbb teendőnek a környezetvédelmi ISPA-projektek kivitelezésének beindítását, a jogharmonizációt, az Országos Kármentesítési Program (OKP) felgyorsítását és a Vásárhelyi-terv első ütemének megkezdését véli.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átszervezésének keretében őszig létrejön a tárca középszintű irányító rendszere, az európai uniós csatlakozásig az integrált kutatási háttérintézmény és az új területi szervek is megkezdik működésüket – közölte Persányi Miklós, a minisztérium vezetője. A miniszter elmondta, hogy az egy éve megkezdett átalakítás a megfelelő ütemterv szerint zajlik. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hivatal néven létrejövő középszintű hatóság az operatív szakmai feladatokat végzi majd.

A minisztérium a későbbiekben a stratégiai, szakmapolitikai, normaalkotási kérdésekkel, illetve a különféle programok elvi irányításával foglalkozik majd – tette hozzá.

Persányi Miklós utalt arra, hogy a Vituki Rt. és a Környezetgazdálkodási Intézet helyett jövő év májusáig felálló Környezetügyi és Vízgazdálkodási Kutató Rt.-hez tartoznak majd a műszaki fejlesztéssel, a mérésekkel, megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos feladatok, valamint a referencia-laboratóriumok.

Egyablakos ügyintézés

A területi szerveket úgy kell átszervezni, hogy azok már egyablakos ügyintézést tegyenek lehetővé az ügyfelek számára – mutatott rá. Az új rendszer révén az engedélyek beszerzése könnyebbé válik, ugyanis nem kell többféle hatósági papírokat beszerezni, hanem csak egyet.

A miniszter kitért a zöld alkotmányként emlegetett Nemzeti Környezetvédelmi Program első szakaszának feladataira.

Jelentős elmaradások

A legfőbb teendőnek tekinthető a környezetvédelmi ISPA-projektek kivitelezésének beindítása, egyes gazdasági szabályozók kidolgozása, jogszabályok harmonizációja, az Országos Kármentesítési Program (OKP) felgyorsítása és a Vásárhelyi-terv első ütemének megkezdése.

Kifejtette: az Országgyűlés ősszel várható döntésével induló hatéves program első másfél évében olyan ISPA-beruházásoknak kell nekilátni, amelyeket az EU még 2000-ben fogadott el, ám a vontatottan haladó ügymenet és a változó szabályok miatt a kivitelezés még várat magára.

Betétdíj és biztosítékadás

Persányi Miklós az új gazdasági szabályozók között a visszaváltható csomagolóanyagok terjedését szolgáló betétdíjat és a biztosítékadást említette. A környezetvédelmi biztosítékadás a környezetvédelem szempontjából veszélyes gazdálkodó szervezetekre vonatkozik majd, akiknek ahhoz, hogy tevékenységük engedélyeit megkaphassák, egy bizonyos összeget el kell különíteniük a jövőben esetleg általuk okozott környezetvédelmi károk finanszírozására.

A miniszter a jogharmonizációs feladatok közül kiemelte az EU víz keretirányelvével összefüggő törvénymódosításokat és új határozatokat.

A vizek ökológiai állapotának javítását célzó keretirányelv jogharmonizációját a jelenlegi tagállamok is csak most végzik – fűzte hozzá.

Kármentesítési lista

Persányi Miklós elmondta, hogy az OKP keretében az év végéig összeáll annak az 500-800 kiemelt kármentesítési területnek a listája, amelyen a múltból örökölt szennyezések mértéke környezeti kockázatot jelenthet. Reményei szerint a legveszélyesebbnek tekinthető budafoki-ürömi gázmassza-lerakó felszámolását 2004 végéig be lehet fejezni.

A miniszter szólt arról, hogy a komplex árvízvédelmi programként futó Vásárhelyi-terv tervezési, engedélyezési feladatai jövő év második feléig tartanak, és azt követően, 2004 őszén kezdődhetnek meg a várhatóan 2007-ig tartó beruházások

Ajánlott videó

Olvasói sztorik