Belföld

Elindult az első iraki olajszállítmány

Vasárnap ünnepélyes keretek között indult el az első iraki olajszállítmány a törökországi Ceyhan olajkikitőjéből. Az egymillió hordós szállítmányt az Ottoman Dignity nevű török tankhajó viszi a török Tupras finomítóba.

A Tupras cég egyike volt hat nemzetközi cégnek, amelyek a háború utáni első iraki olajtenderen vásároltak. A következő szállító a spanyol Sandra Tapias tartályhajó lesz, egymillió tonnás olajszállító kapacitással.

Ceyhanban eredetileg összesen 8 millió hordó, a kirkuki olajmezőkről származó iraki olaj várt elszállításra. A Kirkukot Ceyhannal összekötő 600 kilométeres vezetéket éppen a hétvégén rongálta meg egy szabotázsakció, és ezzel veszélybe kerülhet a vezeték üzembe állítása, amelyet eredetileg vasárnapra terveztek.

Az iraki állami olajértékesítő június elején 10 millió hordónyi iraki nyersolajat – 8 millió hordó kirkuki nyersolajat, amely a törökországi Ceyhanban várakozik és kétmillió hordó bászrai könnyűolajat, amelyet az iraki Mina al-Bakr olajkikötőben tárolnak – adott el hat olajipari vállalatnak, a Szaddám Huszein bukása utáni első olajárverésen. A vevők a spanyol Pepsol és Cepsa, a török Tupras, az olasz ENI, a francia Total és az amerikai ChevronTexaco. A 10 millió hordó olajból 5 millió hordó az Egyesült Államokba, 4 millió hordó Európába kerül, 1 millió hordó az olajkikötőkben marad.

Irak korábban az olajért-élelmiszert program keretében napi több mint 2 millió hordó olajat exportált, a világ teljes olajkereskedelmének mintegy 4 százalékát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik