Belföld

Egyhónapos csúcsra drágult a dollár

A Fed e hétre várható kamatcsökkentése előtt a délelőtti európai devizapiacon egyhónapos csúcsra drágult az euróval szemben az amerikai dollár.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kétnapos ülése kedden kezdődik, magyar idő szerint szerda este válik nyilvánossá a testület döntése a kamatokról. A piaci várakozások szerint az intézmény 25-50 bázisponttal mérsékelheti a jelenleg 42 éves mélyponton, évi 1,25 százalékon álló irányadó kamatot.

“Egy 25 bázispontos mérséklés nyomán folytatódhat a dollár erősödése, de nagyon fontos lesz a részvénypiaci reakció. Továbbra is elhamarkodott lenne azt állítani, hogy az Egyesült Államok túl van a nehezén, szóval a dollár erősödése törékeny lehet” – mondta a Reutersnek az UBS Warburg egyik elemzője.

A délelőtti európai kereskedelemben a dollár 1,1543-ra erősödött az euróval szemben a pénteki New York-i 1,1606-ról. Az árfolyam egy héttel ezelőtt még a rekord alacsony 1,1930-at tesztelte. Az euró 136,64 jenre süllyedt, ami május óta a legalacsonyabb érték. Tokiók kereskedők fedezeti alapok euró-eladásait sejtik a háttérben. Az euró/jen gyengülése a dollárt is gyengítette a jennel szemben, a délelőtti európai kereskedésben 118,32 jenre süllyedt a dollár a pénteki New York-i 118,51-ről.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik