Belföld

Commerzbank: Magyarország hátrányba került az árfolyammozgás miatt

Magyarországnak az a terve, hogy 2004 első felében csatlakozik az ERM II európai uniós árfolyamrendszerhez, tekintettel a kötvény- és devizapiacokon tapasztalható viharos mozgásokra, a messzi távolba tolódott.

Az elmúlt két hét Magyarországot hónapokkal vetette vissza – állapította meg a német Commerzbank egy hét végén közzétett elemzésében.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön, rövid idő leforgása alatt másodszor, kamatot emelt: két százalékponttal (200 bázisponttal) 9,5 százalékra emelkedett a jegybanki alapkamat. Csütörtökön mind László Csaba pénzügyminiszter, mind Járai Zsigmond jegybanki elnök 2004 első félévét jelölte meg az ERM II árfolyamrendszerhez való csatlakozás időpontjaként. “Ez gyakorlatilag a jövő év májusa-júniusa lehet” – jelentette ki László Csaba.

“Kétséges, hogy a kamatemeléssel rövid távon visszanyerhető-e a bizalom. Az árfolyam-ingadozások továbbra is erőteljesek maradhatnak” – közölte Carsten Fritsch, a Commerzbank szakembere. A két héttel ezelőtti, gyakorlatilag a forint 2,26 százalékos leértékelését jelentő döntés “egyre inkább költséges bumerángnak” bizonyul. Az eredeti célt, hogy a magyar gazdaság számára versenyelőnyöket teremtsenek, s egyidejűleg az ERM II-höz való csatlakozás útját is egyengessék, nem sikerült elérni – áll a Commerzbank elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik