Belföld

Biztosra veszi a piac a Fed kamatcsökkentést

admin

2003. 06. 23. 11:21

Tekintettel a továbbra is vontatottan haladó kilábalásra, az Egyesült Államokban a tőkepiacok gyakorlatilag biztosra veszik a jegybank szerepét betöltő Fed e heti kamatcsökkentését.

A Fed szinte biztosra vhető kamatcsökkentésének mértékéről megoszlanak a vélemények: a befektetők és pénzügyi elemzők egy része fél százalékpontos, más részük csupán negyed százalékpontos mérséklést vár a jelenlegi, 1,25 százalékos szinthez képest. Bármelyik esetben a kamatszint az Egyesült Államokban 1958 óta a legmélyebb szintre süllyed.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága kedden ül össze, hogy kétnapos ülésén döntsön a kamatokról, maga a döntés közép-európai idő szerint szerda estére várható. A Fed a gazdasági konjunktúra erőteljes lehűlésére 2001 eleje óta tizenkét lépésben összesen 5,25 százalékponttal csökkentette irányadó napikamatát, és Alan Greenspan Fed elnök legutóbb további kamatcsökkentés lehetőségére célzott. Mint mondta, a biztosítás a tartósan gyenge növekedés ellen még mindig jobb, mint a tartósan gyenge konjunktúra folytatódásával járó teher. A lehetséges veszélyek közé sorolta a deflációt, de rögtön azt is hangsúlyozta, hogy a süllyedő árak, a visszaeső kereslet és a gyengébb gazdasági teljesítmény lefutó deflációs spiráljának kicsi a valószínűsége.

Az amerikai konjunktúraadatok egyre inkább lassú gazdasági kilábalásra utalnak, de az érezhető növekedésgyorsulás továbbra is várat magára. Az amerikai részvénypiacokat több mint három hónapja a közelinek vélt konjunktúraélénkülés reménye mozgatja. Számos piaci megfigyelő azonban olyan aggodalmakat hangoztat, hogy a gazdasági élénkülés nem lesz elég gyors ahhoz, hogy az árfolyamokban már megmutatkozó pozitív várakozásokat igazolja.

A Washington Post múlt csütörtöki száma – forrás megnevezése nélkül – olyan szakértői véleményt idézett, hogy a kamatcsökkentés drasztikusabb, fél százalékpontos lesz, mégpedig azért, hogy ezzel a Fed világos jelét adja: lezárta a kamatcsökkentési időszakot. A Wall Street Journal ugyanakkor a Fed egyik szakértőjét idézte, aki a negyed százalékpontos csökkentésre esküszik. Ugyanígy a befektetési elemzők véleménye is eltérő a kérdésben.

A dollár árfolyama mindenesetre már az alacsonyabb kamatcsökkentési várakozásokból is profitált, és nem csak a fellendülés reménye miatt. Elemzők ezt azzal indokolják, hogy ha kisebb lesz az amerikai kamatcsökkentés, akkor a tőkehozam-távolság az Egyesült Államok és az euróövezet között csak kisebb mértékben nőne. Az euróövezet irányadó kamata jelenleg 2,00 százalék.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.