Belföld

Pert nyert az állammal szemben Palotás János

admin

2003. 06. 20. 13:24

Jogerősen pert nyert Palotás János a magyar állammal szemben, amelynek mintegy 700 millió forintot kell fizetnie a vállalkozó Postabank-részvényeiért a Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteken kihirdetett ítélete szerint.

Palotás János 1998 tavaszán csaknem 34 ezer darab 10 ezer forint névértékű részvényt vásárolt 140 százalékos árfolyamon, összesen 473 millió forintért. A magyar állam azonban annak az évnek a nyarán a Postabank többségi tulajdonosa lett, és a pénzintézet részvényeinek névértékét 5 forintra szállította le.

Ennek előzménye pedig az volt, hogy az 1998-as országgyűlési választások után több állami szerv is vizsgálni kezdte a bank működését, és később kiderült az is, hogy az évek során jóval 100 milliárd forintot meghaladó tőkeveszteség halmozódott fel a Postabanknál. Akkoriban Postabank-kisrészvényesek indítottak pereket a bank és a magyar állam ellen. Évek múltán az LB több jogerős ítéletben is kimondta, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) konszernjogi szabályai szerint a magyar államnak vételi ajánlatot kellett volna tennie a kisrészvényeseknek, hogy 106 százalékos árfolyamon, 10 ezer 621 forintért visszavásárolja értékpapírjaikat, amikor 1998-ban a Postabank meghatározó tulajdonosává lett.

A pénteken lezárult perben Palotás János a Gt.-re hivatkozva kérte a magyar államtól Postabank-részvényeinek 106 százalékos árfolyamon történő visszavásárlását. A vállalkozó a pénzintézettől kártérítést is kért, mert nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták a bank helyzetéről, így tévedésben volt, amikor 140 százalékos árfolyamon részvényeket vett. Az LB az elsőfokú ítéletet helybenhagyva megállapította, hogy a magyar államnak a többi kisrészvényeshez hasonlóan Palotás Jánostól is vissza kell vásárolnia 106 százalékos árfolyamon Postabank- részvényeit és a kamatokat is meg kell fizetnie.

 Palotás egyelőre nem nyilatkozik

A FigyelőNet szerette volna megszólaltatni az ügyben Palotás Jánost is, ám az üzletember elzárkózott a nyilatkozattól, mondván: szeretné megvárni, amíg kézhez kapja a Legfelsőbb Bíróság ítéletét.  

Ugyanakkor Palotás Jánosnak a Postabankkal szembeni kártérítési igényét elutasította az LB. Az LB szóbeli indoklásában rámutatott: az állam részvénytulajdonosként nincs privilegizált helyzetben. Az ilyen minőségében elszenvedett veszteségekre egy perben nem hivatkozhat úgy, mint a nemzetgazdaságot ért sérelemre. A kártérítés kapcsán az LB kifejtette: Palotás Jánosnak a részvényvásárlás idején voltak információi a bank tényleges helyzetéről, a túlzott kockázatvállalásról, a számviteli biztonsági mutatók javítását, a céltartalék-képzés csökkentését célzó törekvésekről. Így Palotás János nem hivatkozhat arra, hogy azért érte volna kár, mert nem kapott megfelelő tájékoztatást a banktól. A Postabank az 1990-es évekbeli gazdálkodása kapcsán a kisbefektetők által indított perek mellett 170 milliárd forintos kártérítési pert indított az állam a pénzintézet egykori könyvvizsgálói ellen, mert úgy véli, nem a bank tényleges pénzügyi helyzetének megfelelő jelentéseket készítettek.

Princz Gábor egykori bankelnök büntetőügyében a napokban dönt az ügyészség arról, hogy vádat emel-e.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.