Belföld

Kelet-közép-európai devizakörkép

A kereskedés első órájában változatlanul állt a zloty és a lengyel zloty kötvények árfolyama. A korai kereskedési szakaszban gyengült egy kissé a cseh korona árfolyama az euró ellenében és gyengülő tendenciára, illetve a szlovák korona élénk árfolyam kilengéseire számítanak pénteken a deviza piacon a belpolitikai csatározások és a régióban jelentkező bizonytalanságok függvényében Pozsonyban is.

A kereskedés első órájában változatlanul állt a zloty és a lengyel zloty kötvények árfolyama. A piac megítélése szerint az utóbbi időkben ingadozó forint árfolyam a meglepetésszerű jegybanki kamatcsökkentést követően is rövid időn belül szilárd támaszt talál, ezért nem látnak indokot a pozíciók átrendezésére és az árfolyamok igazítására. A lengyel piac egyébként “takaréklángon” üzemel, mivel a csütörtöki ünnepből számos piaci szereplő hosszú hétvégét kerekített. A zloty kötvények hozama szilárdan tartja magát, miközben a zloty magabiztosan követi az euró/dollár keresztárfolyam elmozdulásait. Az egyetlen észlelhető mozgás a jövő hétre várt lengyel és amerikai kamatcsökkentés megelőlegezése. Az euró/zloty 4,4332 a csütörtöki 4,4250-nel, a dollár/zloty pedig 3,7910 a 3,7975-el szemben.

Enyhén gyengülő tendenciát mutat a cseh korona

A korai kereskedési szakaszban gyengült egy kissé a cseh korona árfolyama az euró ellenében a prágai devizapiacon, követve a régióban kialakult süllyedő tendenciát, bár a cseh koronát érintette legkevésbé a váratlan magyar kamatemelés miatt kialakult bizonytalanság. Megfigyelők szerint az árfolyam még a nap folyamán próbára teszi a 31,50-es technikai küszöböt. A korona 31,477-en forgott az euróval szemben a kereskedés kezdetén, szemben az előző napi 31,443-as szinttel. A dollár ellenében árfolyama 26,935-ön állt 26,98 után. Amennyiben a 31,50-es küszöb áttörése sikerrel jár, a mozgási tartomány határa 31,70-re helyeződik át.

Gyengül a szlovák korona

Gyengülő tendenciára és a szlovák korona élénk árfolyam kilengéseire számítanak pénteken a deviza piacon a belpolitikai csatározások és a régióban jelentkező bizonytalanságok függvényében. Kedden a korona euró árfolyama kéthetes mélypontra, 41.736/765-re csökkent, miután a magyar kamatláb emelés megrengette a régióval szemben táplált befektetői bizalmat. A szlovák kormányzó koalíció számára pedig sorskérdéssé vált az abortusz törvény körül kialakult vita. A piac figyelemmel kíséri majd Miklós Iván pénzügyminiszter és Csáky Pál EU-integrációs ügyekért felelős miniszterelnök helyettes ellen benyújtott bizalmatlansági indítványok sorsát is. A várakozások szerint az indítvány sikertelen lesz. Jelentős piaci reakcióra csak ellenkező esetben lehet számítani. A bizonytalan, de változatlanul fennálló irányadó tényezők tükrében nem várnak jelentősebb árfolyam változást a pozsonyi deviza piacon. A korona árfolyamát a 41,650 és a 41,900-as határok között látják elmozdulni az euróval szemben igaz, meglehetősen hektikus módon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik