Belföld

Amerikai lapértesülések: Szaddám él

Sokkal valószínűbb, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök életben van, mint az, hogy meghalt a Bagdad elleni bombázásokban - állította pénteki számában a The New York Times című napilap, az amerikai hírszerzés elemzőinek véleményére támaszkodva.

Ezt a következtetést a hírszerzés elsősorban a Szaddám hívei között – főleg a Fidáíjín Szaddám milíciának és az egykori iraki titkosszolgálatnak a háborút épségben átvészelt csoportjai között – az utóbbi hetekben folytatott üzenetváltások lehallgatásából vonta le. Az elfogott üzenetek szerint Szaddám életben van, és személyének védelmét meg kell erősíteni.

Nevük elhallgatását kérő amerikai katonai illetékesek elmondták, hogy a szövetséges amerikai-brit erők fokozzák a kutatást a Bagdad elfoglalása idején eltűnt iraki diktátor sorsának és hollétének kiderítésére. A titkosszolgálatok Task Force 20 nevű különleges alakulata játssza a fő szerepet ebben a feladatban – idézte a lapot a Reuters hírügynökség.

Washington szerdán bejelentette, hogy az amerikai erők elfogták Abdel Hamid Mahmúd al-Tikritit, Szaddám legközelebbi munkatársainak egyikét, aki ritkán távolodott el a volt diktátor mellől. Az amerikai hatóságok abban bíznak, hogy ő elegendő adattal fog szolgálni Szaddám hollétéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik