Belföld

Tovább vitatja a Fidesz Magyar Bálint házvásárlását

admin

2003. 06. 18. 08:07

Két parlamenti eljárást kezdeményezett tegnap a Fidesz Magyar Bálint lakásvásárlási ügye kapcsán az Országgyűlés elnökénél. Répássy Róbert és Nyitrai Zsolt ugyanis kételkedik abban, hogy az oktatási miniszter – legutóbbi vagyonbevallását figyelembe véve – százmilliós házat tudott volna vásárolni – írja a magyar Hírlap.

Ezért indítványozták, hogy a mentelmi bizottság vizsgálja meg a vagyonbevallásban foglaltak valóságtartalmát. Maga az oktatási miniszter is kérte tegnap levélben vagyoni helyzetének 1990-től történő átvizsgálását Szili Katalintól. Lépését egy napirend előtti szóváltás előzte meg Répássy Róberttel.

A képviselő ismét azzal vádolta Magyar Bálintot, hogy kifizettette maga és barátai útját egy amerikai céggel, és szóba hozta a kedvezményes hitelfelvétel ügyét is. A miniszter azt mondta: a felszólalás miatt újabb személyiségi jogi pert indít a fideszes frakcióvezető-helyettes ellen. “Becsületem tiszta, nem hagyom, hogy beletaposson egy ilyen alak, mint maga” – fogalmazott a miniszter.

A másik eljárásban a mentelmi bizottság azt vizsgálná: visszaélt-e bizalmas információval Magyar Bálint, amikor három hónappal a kedvezményes lakáshitelek keretének 30-ról 15 millióra csökkentése előtt vett fel ilyen kölcsönt. A Fidesz szerint a miniszternek jóval korábban tudomása lehetett az intézkedésről. Az Oktatási Minisztérium sajtóirodájától megtudtuk: a házvétel szerződését február 14-én írták alá, a hitelkérelmet pedig február 21-én nyújtották be.

Egy, a kancelláriaminiszternek írott feljegyzés szerint a lakáshitel-módosításról szóló előterjesztés nem járta végig a szokásos tárcaközi egyeztetést. Az anyagot a közigazgatási államtitkári értekezlet sem tárgyalta.

Mint ismeretes, az előterjesztést a pénzügyminiszter május 20-án nyújtotta be, és azt a kormány május 21-ei ülésén fogadta el. Ha az eljárások bármelyikében is hibásnak találnák az oktatási minisztert, az nem járna súlyos következménnyel. Az esetlegesen hibás vagyonbevallást helyesbítenie kellene, a bizalmas információval történő visszaélés tényét pedig pusztán megállapíthatná a parlamenti bizottság.

Forrás: Magyar Hírlap

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.