Belföld

Tovább vitatja a Fidesz Magyar Bálint házvásárlását

Két parlamenti eljárást kezdeményezett tegnap a Fidesz Magyar Bálint lakásvásárlási ügye kapcsán az Országgyűlés elnökénél. Répássy Róbert és Nyitrai Zsolt ugyanis kételkedik abban, hogy az oktatási miniszter – legutóbbi vagyonbevallását figyelembe véve – százmilliós házat tudott volna vásárolni – írja a magyar Hírlap.

Ezért indítványozták, hogy a mentelmi bizottság vizsgálja meg a vagyonbevallásban foglaltak valóságtartalmát. Maga az oktatási miniszter is kérte tegnap levélben vagyoni helyzetének 1990-től történő átvizsgálását Szili Katalintól. Lépését egy napirend előtti szóváltás előzte meg Répássy Róberttel.

A képviselő ismét azzal vádolta Magyar Bálintot, hogy kifizettette maga és barátai útját egy amerikai céggel, és szóba hozta a kedvezményes hitelfelvétel ügyét is. A miniszter azt mondta: a felszólalás miatt újabb személyiségi jogi pert indít a fideszes frakcióvezető-helyettes ellen. “Becsületem tiszta, nem hagyom, hogy beletaposson egy ilyen alak, mint maga” – fogalmazott a miniszter.

A másik eljárásban a mentelmi bizottság azt vizsgálná: visszaélt-e bizalmas információval Magyar Bálint, amikor három hónappal a kedvezményes lakáshitelek keretének 30-ról 15 millióra csökkentése előtt vett fel ilyen kölcsönt. A Fidesz szerint a miniszternek jóval korábban tudomása lehetett az intézkedésről. Az Oktatási Minisztérium sajtóirodájától megtudtuk: a házvétel szerződését február 14-én írták alá, a hitelkérelmet pedig február 21-én nyújtották be.

Egy, a kancelláriaminiszternek írott feljegyzés szerint a lakáshitel-módosításról szóló előterjesztés nem járta végig a szokásos tárcaközi egyeztetést. Az anyagot a közigazgatási államtitkári értekezlet sem tárgyalta.

Mint ismeretes, az előterjesztést a pénzügyminiszter május 20-án nyújtotta be, és azt a kormány május 21-ei ülésén fogadta el. Ha az eljárások bármelyikében is hibásnak találnák az oktatási minisztert, az nem járna súlyos következménnyel. Az esetlegesen hibás vagyonbevallást helyesbítenie kellene, a bizalmas információval történő visszaélés tényét pedig pusztán megállapíthatná a parlamenti bizottság.

Forrás: Magyar Hírlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik