Belföld

Kapolcs élt, él és élni fog!

Az anyagi nehézségek leküzdése után az idén is megrendezi a Művészetek Völgye összművészeti fesztivált a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet - közölte Márta István fesztiváligazgató kedden.

A július 25-én kezdődő tíznapos rendezvénysorozat keretében, 46 helyszínen 800 program várja a látogatókat a Balaton-felvidéken. A hat résztvevő település: Kapolcs, Vigándpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs és Pula – tájékoztatott Márta István színházi rendező, a program ötletgazdája. A fesztivál programjába betekintést nyújtó sajtótájékoztatón, az Új Színházban részt vett Hiller István kulturális miniszter is. A tárca 20 millió forinttal támogatja a 138 millió forintos összköltségvetésű programsorozatot. Hiller István üdvözölte, hogy immár tizenötödször rendezik meg ezt “a határon innen és túl ismert és elismert fesztivált”, amelyet az értékek megőrzésére irányuló gondolkodásmóddal társított. Szavai szerint a politikának nem az a szerepe, hogy beleszóljon az ilyen rendezvényekbe, hangszerelje azokat, hanem hogy a kereteket meghúzza, koordinálja.

Márta István a szinte minden előadói műfajt felvonultató fesztivál programjai közül kiemelte: a Magyar Írószövetség, a Kortárs Kiadó és az Ortega y Gasset Társaság – magyar és külföldi írók, költők, továbbá irodalomtörténészek részvételével – felolvasóesteket és elemző beszélgetéseket rendez Kapolcson, a rendezvény minden napján. A Művészetek Völgye az idén is helyet ad külföldi előadók rendezvényeinek, a többi között a pennsylvaniai Nemzetközi Színházkutató Intézet és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásainak.

A sajtótájékoztatón Földes Lászlónak (Hobo) átnyújtották a tavalyi fesztivál közönségdíjas produkciójáért járó elismerést, amelyet a beregszászi színház és Földes László közös előadása, a Vadászat című Hobo Blues Band-lemez színpadi feldolgozása érdemelt ki. Kapolcson egy Pennsylvaniából érkező társulat három görög tragédia adaptációját mutatja be, Vigándpetenden a Teatro Capriccio Sátorszínház és a Honvéd Kamaraszínház előadásai láthatók. Taliándörögdön lép színpadra a beregszászi színi társulat és a Közép-Európa Táncszínház, s ugyanott gazdag dzsessz-programokat szerveznek. Monostorapátiban állítják fel a Krétakör Színház cirkusz-sátrát. Öcsön játszik majd többek között a Debreceni Szimfonikus Zenekar, Pula vendége pedig a budapesti Bárka Színház lesz. A hat településen egyházi és historikus zenei fesztivált is rendeznek egyebek között gregorián énekkoncertekkel, barokk versenyművekkel és egyházi kantátákkal, a Capella Savaria, az Erdődy Kamarazenekar és más együttesek tolmácsolásában.

A sajtótájékoztatón felolvasták Pat Cox-nak, az Európai Parlament elnökének – a Művészetek Völgye ez évi védnökének – Márta Istvánhoz írott levelét, amelyben a politikus örömét fejezte ki, hogy a fesztiválon konferenciasorozattal és egyéb rendezvényekkel népszerűsítik az európai integrációt. Pat Cox tájékoztatása szerint az EU ötezer euró támogatást ítélt meg a rendezvénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik