Belföld

Az Aviva is részt venne az FHB privatizációjában

A korábban az ABN AMRO-csoport tag Aviva Életbiztosító új banki partnereket keres, s ha meghirdetik, várhatóan részt vesz a Földhitel- és Jelzálogbank privatizációjában - jelentette be Horváth Béla, az Aviva vezérigazgatója a cég hétfői sajtótájékoztatóján.

A tulajdonszerzést olyan pénzügyi befektetésnek tekintik, amely a közös termékértékesítés miatt a biztosító stratégiájába is illik – mondta Horváth Béla. Aláírás előtt áll az Aviva és a jelzálogbank közötti megállapodás a keresztértékesítésről, s az EuroDirekt takarékszövetkezettel már aláírtak hasonlót.

Az Aviva akvizíciós terveiben a nyugdíjpénztári piacra lépés is szerepel, mivel – mint ismert – az ABN AMRO Bank kilépésével a tulajdonosi körből a biztosító társaság elvesztette magán és önkéntes nyugdíjpénztárát. 2001 és 2002 között az Aviva Életbiztosító díjbevételei – részben még ABN AMRO Mébitként – 27 százalékkal, 6,5-ről 5,18 milliárd forintra csökkent. A piacvesztés oka a banki tulajdonos kilépésével a mintegy 2 milliárd forintos éves díjat hozó értékesítési lehetőség megszűnése – mondta az Aviva vezérigazgatója.

2003-ra 6-6,5 milliárd forint díjbevételt terveztek, az értékesítésbe – a korábbi stratégiával ellentétben – alkuszcégeket is bevonnak. Megállapodást kötöttek az egyik legnagyobb életbiztosítási brókercéggel, a Brókernettel, s a biztosító saját, 400 fős ügynöki hálózatát ez év végére 800, 2004-2005 végére 1500-2000 fős hálózattá bővíti.

Az ABN AMRO Mébit-et 2001 tavaszán vásárolta meg a magyar piacon példátlanul magas, 102 millió eurós áron a legnagyobb európai életbiztosító, a brit CGNU. A csoport tagjai – így a magyarországi leánycég is – 2003. február 1-jén felvette az AVIVA nevet. Az Aviva 2003-ban várhatóan 900 millió-1,1 milliárd forint veszteséget könyvel el, s – a növekedés ütemétől függően – 3-5 év múlva kell először profitot hoznia – mondta az Econewsnak Horváth Béla.

Az elmúlt évek fejlesztései a biztosítónál többszöri tőkeemeléssel valósultak meg, s mivel a saját tőke több ízben a jegyzett tőke alá szállt, tavaly tőkecsökkentést hajtott végre a tulajdonos. A jegyzett tőke ma 2 milliárd forint a korábbi 6 milliárd helyett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik