Belföld

Gdanski privatizáció: a Mol visszatér a porondra?

A lengyel kincstárügyi minisztérium azt fontolgatja, hogy a gdanski kőolajfinomító - újabb nevén Lotos Csoport - privatizációjába bevonja a Mol Rt.-t is - írta hét végi számában a Gazeta Wyborcza. A második számú lengyel olajvállalat 75 százalékának értékesítéséről csaknem egy éve a brit Rotch Energy és a plocki olajóriás, a PKN Orlen konzorciumával folynak a kizárólagos tárgyalások. A végső döntés általános várakozások szerint a jövő hétre várható.

A kincstárügyi minisztérium egy másik forgatókönyvvel is számol, nevezetesen azzal, hogy tőzsdére viszi a gdanski vállalatot. Emellett – írja saját értesüléseire hivatkozva a legnagyobb példányszámú lengyel lap – újabban fontolóra vett egy harmadik megoldást, mégpedig azt, hogy bevonja a konzorciumba a Mol Rt-t. A lap szerint ez nem ellenkezne a jogi előírásokkal, mert a magyar vállalat eredetileg szintén jelentkezett a tenderre, de veszített a Rotch Energyvel szemben, minthogy lényegesen alacsonyabb árat ajánlott. Nem hivatalos hírek szerint a különbség elérte az 50 millió dollárt is.

A Mol azóta is többször kinyilvánította, hogy változatlanul érdeklődik a gdanski privatizáció iránt. Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszter múlt csütörtökön a szejmben azt mondta, hogy a tárca nem ellenzi egy közép-európai olajkonszern létrehozását. Megerősítette, hogy a magyarok továbbra is fenntartják ajánlatukat. A Mol bevonása a tárgyalásokba a Wyborcza szerint két fő előnnyel járna: először is magasabb árat lehetne elérni, másodszor megkezdődhetne a régióban egy nemzetek feletti olajkonszern kialakítása. Ez utóbbinak egyik fő szószólója Zbigniew Wróbel, a PKN Orlen elnöke, aki minden alkalmat megragad annak hangsúlyozására, hogy egy ilyen konszern könnyebben boldogulna a versenyben a térség EU-csatlakozása után.

A közép-európai olajkonszern létrejötte nagymértékben az érintett cégek vezetőinek engedékenységétől függ. Nem titok, hogy mindegyikük vezető szerepet akar biztosítani saját cégének. Ha a Mol visszatérne a játékba – írta a lengyel lap – két problémát kellene megoldani: egyik az ár, másik a hatáskörök elosztása a gdanski cég irányításában. A gdanski finomító értéke növekszik. Nemrég még csak 270 millió dollárt emlegettek, ma már 350 millió dollárról beszélnek. A különbség alighanem abból adódik, hogy az amerikai Kellogg Brown and Root cég be akarja vonni a gdanski vállalatot az iraki újjáépítésbe, és ez ügyben már előrehaladott tárgyalások folynak. Irakban a Lotos Csoport iraki olajmezőkhöz jutna, ami természetesen növelné az értékét.

Hírek szerint a kincstárügyi miniszter már a keddi kormányülésen konkrét javaslattal fog előállni a privatizációt illetően, és akkor az is kiderül, hogy a Mol Rt. ismét megjelenik-e a színtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik