Belföld

Gdanski privatizáció: a Mol visszatér a porondra?

admin

2003. 06. 16. 10:03

A lengyel kincstárügyi minisztérium azt fontolgatja, hogy a gdanski kőolajfinomító - újabb nevén Lotos Csoport - privatizációjába bevonja a Mol Rt.-t is - írta hét végi számában a Gazeta Wyborcza. A második számú lengyel olajvállalat 75 százalékának értékesítéséről csaknem egy éve a brit Rotch Energy és a plocki olajóriás, a PKN Orlen konzorciumával folynak a kizárólagos tárgyalások. A végső döntés általános várakozások szerint a jövő hétre várható.

A kincstárügyi minisztérium egy másik forgatókönyvvel is számol, nevezetesen azzal, hogy tőzsdére viszi a gdanski vállalatot. Emellett – írja saját értesüléseire hivatkozva a legnagyobb példányszámú lengyel lap – újabban fontolóra vett egy harmadik megoldást, mégpedig azt, hogy bevonja a konzorciumba a Mol Rt-t. A lap szerint ez nem ellenkezne a jogi előírásokkal, mert a magyar vállalat eredetileg szintén jelentkezett a tenderre, de veszített a Rotch Energyvel szemben, minthogy lényegesen alacsonyabb árat ajánlott. Nem hivatalos hírek szerint a különbség elérte az 50 millió dollárt is.

A Mol azóta is többször kinyilvánította, hogy változatlanul érdeklődik a gdanski privatizáció iránt. Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszter múlt csütörtökön a szejmben azt mondta, hogy a tárca nem ellenzi egy közép-európai olajkonszern létrehozását. Megerősítette, hogy a magyarok továbbra is fenntartják ajánlatukat. A Mol bevonása a tárgyalásokba a Wyborcza szerint két fő előnnyel járna: először is magasabb árat lehetne elérni, másodszor megkezdődhetne a régióban egy nemzetek feletti olajkonszern kialakítása. Ez utóbbinak egyik fő szószólója Zbigniew Wróbel, a PKN Orlen elnöke, aki minden alkalmat megragad annak hangsúlyozására, hogy egy ilyen konszern könnyebben boldogulna a versenyben a térség EU-csatlakozása után.

A közép-európai olajkonszern létrejötte nagymértékben az érintett cégek vezetőinek engedékenységétől függ. Nem titok, hogy mindegyikük vezető szerepet akar biztosítani saját cégének. Ha a Mol visszatérne a játékba – írta a lengyel lap – két problémát kellene megoldani: egyik az ár, másik a hatáskörök elosztása a gdanski cég irányításában. A gdanski finomító értéke növekszik. Nemrég még csak 270 millió dollárt emlegettek, ma már 350 millió dollárról beszélnek. A különbség alighanem abból adódik, hogy az amerikai Kellogg Brown and Root cég be akarja vonni a gdanski vállalatot az iraki újjáépítésbe, és ez ügyben már előrehaladott tárgyalások folynak. Irakban a Lotos Csoport iraki olajmezőkhöz jutna, ami természetesen növelné az értékét.

Hírek szerint a kincstárügyi miniszter már a keddi kormányülésen konkrét javaslattal fog előállni a privatizációt illetően, és akkor az is kiderül, hogy a Mol Rt. ismét megjelenik-e a színtéren.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.