Belföld

A DVD utóda – máris marakodnak rajta

Alig született meg a Blu-ray Disc, a Sony máris piacra dobta az első ilyen típusú lejátszót. A túlpörgetett versenybe akár bele is bukhatnak a mostani technológiai óriások.

A DVD-ben még jó néhány év kiaknázatlan üzleti lehetőség van, a Sony ennek ellenére már az idén piacra dobta Japánban a DVD utódát, a Blu-ray
A DVD utóda – máris marakodnak rajta 1

Disc-et. A versenytársak nem számítottak erre a lépésre, hiszen igencsak korai. Mindenki rosszul járhat vele, beleértve a Sonyt is. A felpörgetett versenyben a cégeknek nem lesz idejük learatni az új fejlesztések üzleti hasznát, az óriási kutatási-fejlesztési költségek megtérülése is kétségessé válhat.

DVD – nem lesz ideje hódítani?

 

Bár Nyugat-Európában, Japánban és az Egyesült Államokban a DVD már elhódította a viedótól az első helyet, az új termékben még óriási lehetőségek rejlenek. A Blu-ray Disc megjelenése nélkül a DVD-láz 2004-ig biztosan kitartott volna, szakemberek számításai szerint addigra közel 9 milliós nagyságú piacon a DVD átlagos technológiai termékké vált volna. A legjobb minőségű lejtszók is csupán 300 dollárba kerültek volna, szemben a három évvel ezelőtti 2000 dollárral. Az Blu-ray Disc megjelenését 2006-ra, a DVD-k piacának telítődésére tervezték. Ezeket a terveket most felboríthatja a Sony lépése. 

Megsokszorozott teljesítmény


Sokat veszthetnek a későn reagálók, ha a Sony terméke lesz később a standard a Blu-ray Disc lejátszók piacán. Az óriások, a Hitachi, LG Electronics, Matsushita, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp és Sony ugyan még kéz a kézben fejlesztették ki a DVD utódának alapverzióját, megosztva ezzel az óriási kutatás-fejlesztési költségeket, de nem mindenki állt meg ezen a szinten.

Már az “egyszerű” Blu-ray Disc is jóval meghaladja elődje teljesítményét. Az új lemez közel 4 órányi High-Definition-TV minőségű felvételt tud tárolni, szemben a DVD-vel, amelyre ugyanebben a minőségben csupán 40 percnyi anyag fér. Ezt a teljesítményugrást a kutatók a kék lézer felhasználásával tudák elérni. A DVD megírásához 650 nanométer hullámhosszúságú vörös lézert használnak, míg a Blu-ray Disc-hez 405 nanométer hullámhosszúságú kék lézert. Ez jelentősen megnövelte a lemez tárolókapacitását, közel 27 gigabyte-ra.

Eltérő verziók

A Japánban április óta kapható Sony BDZ-S77 típusú Blu-ray Disc lejátszó a közösen kifejlesztett “alaplemez” olvasására képes. A többi techológiai cég közül azonban nem mindegyik elégedett meg ezzel a verzióval. A Matsushita cég, amely Európában a Panasonic márkáról ismert, egy új technológia kifejlesztésével 50 gigabyte-ra turbózta fel a lemez tárolókapacitását.

A vállalat fejlesztői természetesen féltve őrzik titkukat, de az ötlet lényege ismert: nem egy, hanem két rétegnyi felületet tettek alkalmassá az adatok tárolására egyetlen lemezen, így vált lehetővé, hogy az alapverzióhoz képest közel duplájára növeljék a teljesítményt. Az újítás azonban drága volt, különösen a két “adatréteg” elválasztása és a speciális leolvasási technika kifejlesztése volt nehéz és költséges – árulta el a Handelsblatt című német gazdasági napilapnak Kazuhiro Tsuga, a Matsushita cég Blu-ray Disc kifejlesztéséért felelős részleg vezetője. A speciális lemezhez természetesen speciális lejátszóra van szükség.

Harc a standardért

Ha a versenytársak sokáig várnak a piacra lépéssel, kútba eshet saját fejlesztésük. Egyelőre ugyan nem várható a Sony Single Layer Disc, vagyis egyrétegnyi adatot tartalmazó lejátszójának tömeges elterjedése, hiszen kevesen tudnak megfizetni érte 3500 dollárt (875 ezer forintot). Nem beszélve a hozzá kapható borsos árú Blu-ray Disc-ekről, melyek előállítási költsége jóval nagyobb a DVD-énél. A vörös lézerhez képest a kék lézer használata közel százszor többe kerül.

Ugyanakkor a High-Definition-TV minőségű filmekre egyre nagyobb igény mutatkozik, nemcsak magánszemélyek, hanem médiacégek részéről is. A versenytársak, meglehet, észre sem veszik, és a Sony termékei már elegendő piacot hódítanak ahhoz, hogy a Single Layer Disc váljon standarddá a Blu-ray Disc-ek piacán. Akkor aztán hiába rukkolna elő a többi cég a jobb, a fogyasztók számára előnyösebb, saját fejlesztésű lemezével, ha ahhoz új típusú lejátszót kellene venniük a felhasználóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik