Belföld

Burány: 34 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

A munkahely-teremtési beruházások idei támogatási keretét 2 milliárd forinttal növelte a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete - közölte Burány Sándor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter elmondta, hogy az idén eredetileg 3 milliárd forint volt a keret, de abból az év hátralévő felében már csak 665 millió forint maradt, ami a beérkezett igények kielégítésére nem volt elegendő. Székely Judit, a minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek jelezte, hogy tavaly a gazdasági tárca kezelésében lévő aktív foglalkoztatási célelőirányzatából 3,6 milliárd forint jutott munkahely-teremtési pályázatokra, szemben az ez évi 5 milliárd forintos megemelt kerettel.

Burány Sándor szerint a keret bővítése rásegíthet a kedvező munkaerő-piaci folyamatokra, amelyek az elmúlt időszakban indultak meg. A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal adatait ismertetve emlékeztetett arra, hogy a foglalkoztatottak száma az első negyedévben 34 ezerrel nőtt a megelőző év hasonló időszakához képest. Kitért arra, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) jelentése szerint az idén áprilisig 90 nagyobb cég alakult, amelyekben összesen 2400 munkahelyet teremtettek.

Az elmúlt négy hónapban a már működő cégek közül 600-ban 16 ezer fővel bővítették a létszámot – közölte Burány Sándor. Hozzátette, hogy az új munkahelyek 51 százaléka az iparban, 43 százaléka a foglalkoztatási szférában alakult. Székely Judit megjegyezte, hogy ezeket a számokat nem szerencsés összehasonlítani a megelőző évi adatokkal, mert az ÁFSZ-hez a cégek csak esetlegesen jelentik be az új munkahelyeket.

Burány Sándor kifejtette, hogy július elsején lép hatályba a munkaügyi ellenőrzési törvény. A miniszter szavai szerint a munkavállalók védelmét szolgáló irányelvtől a munkaügyi szabályoknak megfelelően működő munkaadóknak nem kell tartaniuk. Székely Judit ismertette a tárca második félévre készített munkaerő-piaci előrejelzését, amelyet a tárca hat havonta tesz közzé.

A 4.600 gazdálkodó megkérdezésével márciusban készített felmérés szerint a cégek stabil gazdasági folyamatokra számítanak. A megkérdezetteknél a beruházási kedvet, a rendelésállományt és az árbevételt tekintve nem várható változás az előző évhez képest. A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a tárca a foglalkoztatottak számára vonatkozóan az első félévre prognosztizált 35-40 ezres bővülése a KSH adatai szerint teljesül.

A tárca a második félévben a szezonális hatások ellenére kis mértékű, párezres növekedésre számít a foglalkoztatottak körében – fűzte hozzá. Burány Sándor újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy az önfoglalkoztatásról készülő törvénytervezetéről befejeződött a különböző észrevételek befogadása, és megkezdődött a társadalmi vita. A miniszter utalt arra is, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a költségvetési megtakarítást szolgáló 2,5 százalékos kiadáscsökkentést a tárca a működési kiadásaiból kívánja kigazdálkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik