Belföld

Veszélyben a magyar munkavállalók érdekeinek érvényesítése

admin

2003. 06. 12. 11:43

Alapvető szakszervezeti jogok forognak veszélyben Közép- és Kelet-Európában - állapítja meg a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének (ICFTU) 2002. évi jelentése, amely a térség országai közül Magyarországot is név szerint elmarasztalja.

A Brüsszelben kiadott jelentés az egész világot átfogó körképet ad a szakszervezeti jogok érvényesítésével kapcsolatos problémákról, elsősorban a szakszervezeti tevékenység miatti elbocsátásokról, a sztrájkjog súlyos korlátozásáról, valamint a munkaadók és a munkavállalók közötti alkufolyamat szabályainak a megsértéséről.

Fehéroroszországban a legrosszabb a helyzet

A közép- és kelet-európai országok többségében tapasztalhatók ezek a jelenségek, amelyek egyes esetekben a szakszervezeti aktivisták elleni súlyos erőszakkal párosulnak. Ez utóbbi Lengyelországban, Oroszországban és Horvátországban a leggyakoribb – állapítja meg a jelentés, amely szerint azonban összességében Fehéroroszországban a legrosszabb a helyzet.

A 150 országban 231 tagszervezetet tömörítő ICFTU szerint Európában “bevett gyakorlat” a szakszervezeti aktivisták elbocsátása, s a jelentés ezzel kapcsolatban név szerint Csehországot, Magyarországot, Bulgáriát, Horvátországot, Oroszországot és Ukrajnát említi meg.

A dokumentum Magyarországról szóló része szerint az ottani szakszervezetek arról számoltak be, hogy a sztrájktörvény bírósági értelmezése a sztrájkjog megsértéséhez vezetett. A jogszabály ugyanis törvénytelennek minősíti a munkabeszüntetést olyan esetekben, amikor azt a kollektív szerződés érvényességének ideje alatt hirdették meg a szerződés rendelkezéseinek megváltoztatása érdekében. A gyakorlatban azonban ezt kiterjesztették a szerződés megújításával kapcsolatos sztrájkokra is, amelyek közül hármat is törvénytelennek nyilvánítottak.

Szakszervezeti együttműködésre van szükség

Az MSZOSZ tagszervezeteinek körében végzett felmérés olyan esetekre derített fényt, amikor megsértették a gyülekezési szabadságot, hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak szakszervezeti tisztségviselőkkel szemben, szakszervezeti tagokat félemlítettek meg, illetve megsértették a munka törvénykönyvét – áll a jelentésben. Az MSZOSZ arra a megállapításra jutott, hogy – különösen multinacionális, illetve külföldi tulajdonban lévő vállalatok esetében – egyértelműen szükség van a nemzetközi szakszervezeti együttműködésre a munkavállalók jogainak hatékony védelme érdekében.

A szövetség a szakszervezeti jogok magyarországi megsértésének legjellemzőbb példái között említi, hogy a munkaadók beavatkoznak a szakszervezetek létrehozásába vagy a már működő szakszervezetek tevékenységébe, korlátozzák a kollektív tárgyalásokhoz fűződő jogokat, és információkat tartanak vissza annak érdekében, hogy gátolják a dolgozók érdekeinek hatékony védelmét.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.