Belföld

The Guardian: Gripen ügyben “megkenték” a cseheket

Amerikai és cseh állítások szerint megvesztegetéssel próbált rábírni cseh politikusokat a legnagyobb brit fegyvergyártó és -kereskedő cég Gripen vadászgépek megvásárlására - írta saját értesüléseire hivatkozva a csütörtöki The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap szerint két cseh politikus egymástól függetlenül állítja, hogy a BAE Systems, amely a Gripeneket gyártó svéd Saab ipari csoporttal áll konzorciumban és értékesíti a harci repülőgépeket, kenőpénzt ajánlott nekik annak fejében, hogy nem szavaznak az 1 milliárd font értékű Gripen-vásárlási ügylet ellen.

Michael Zantovsky, a cseh parlament védelmi bizottságának liberális elnöke tavaly májusban egy ismeretlen hívótól 1 millió fontnyi pártfinanszírozásra kapott ajánlatot, arra az esetre, ha megváltoztatja az ügyletet ellenző álláspontját. Zantovsky bizottsága éppen előzőleg javasolta a Gripen-vásárlás elvetését.

Egy másik cseh törvényhozót a bizottsági szavazás előtt, a járdán állított meg két ismeretlen, megkérdezve, hogy fog szavazni. Amikor közölte, hogy nemmel, megkérdezték, hogy választókörzetének nincs-e szüksége új beruházásokra – írta a The Guardian.

A lap szerint az amerikai kormány szintén azzal vádolja a brit nagyvállalatot, sőt a mögötte álló kormányzati támogatókat is, hogy “korrupt módszereket” alkalmaztak a cseh fegyverüzlet ügyében. Washingtonnak a CIA és rivális amerikai cégek küldtek erről jelentéseket – írta a The Guardian.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik