Belföld

Felsőoktatási TOP20 – közgazdák előre!

A jogász szakok két helyet estek vissza a népszerűségi listán, közgazdásznak idén még többen jelentkeztek, mint tavaly. Változatlanul divatos a vendéglátás és a kommunikáció.

Az elmúlt tanévhez képest idén 17 százalékkal – pontosan nyolcszázzal – kevesebben jelentkeztek jogásznak, miközben a közgazdász szakok egyre népszerűbbnek bizonyultak – írja az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) legrissebb, 2003-as elemzése.

Stagnál az orvosi népszerűsége

 

Az egyik legnagyobb presztízsű képzésnek tekinthető egyetemi általános orvostudományi szak megőrizte egy évvel ezelőtti pozícióját (13.), némileg magasabb jelentkezési létszám mellett.  

Jön fel a vendéglátás, a jogászok lecsúsztak

A felmérés szerint a jogász szak ugyan előkelő helyen található az idén is, ám tavalyi vezető pozíciójához képest 2003-ban már visszacsúszott a harmadik helyre. A jogi képzés azonban nemcsak más szakokhoz képest vesztett kiugróan magas népszerűségéből, hanem abszolút értelemben is csökkent a felvételizők érdeklődése iránta. Ezen belül a frissen érettségizők körében valamivel kisebb a visszaesés.

A közgazdász-gazdálkodási szakok népszerűsége töretlenül erősödik. Az egyetemi közgazdász szak egyértelműen vezeti a szakok listáját – továbbFelsőoktatási TOP20 – közgazdák előre! 1


növelve az egy évvel ezelőtti, már akkor is igen magas jelentkezési létszámot. A főiskolai gazdálkodási szak szintén javított előző évi pozícióján, és a második helyen végzett.

A főiskolai idegenforgalmi és szálloda szak a legnépszerűbbek közé “beékelődve” a negyedik helyen végzett, az előző évhez képest hatszázzal több jelentkezővel. Ez a képzés tavaly is a negyedik helyen szerepelt. Újdonság viszont a főiskolai vendéglátó és szálloda szak 18. helyezése: egy évvel ezelőtt még nem szerepelt az első húsz között.

Az informatika népszerű, a mérnökképzés kevésbé

A műszaki informatikai képzések továbbra is tartják előkelő helyezésüket a szakok versenyében. A főiskolai műszaki informatikai szak idén is az élmezőnyben szerepel – az 5. helyen -, de majdnem ötszázzal kevesebben jelentkeztek ide, mint 2002-ben. Az egyetemi műszaki informatikai szak esetében viszont nem tapasztalható ilyen jellegű visszaesés.

Az előző évhez képest ugyanakkor a gépészmérnöki, villamosmérnöki, rendvédelmi és műszaki menedzser főiskolai szakok nem kerültek be a legnépszerűbb húsz közé. A klasszikus mérnök szakok közül egy sem szerepel a listán.

Egyre többen lesznek bölcsészek

Mind az egyetemi, mind a főiskolai kommunikáció szakra többen jelentkeztek idén, mint egy évvel ezelőtt. Az első helyen jelölt nappali alapképzéses jelentkezések alapján a főiskolai kommunikáció szak és az egyetemi kommunikáció szak ismét a húszas toplistán található a 6., illetve a 14. helyezéssel.

Az egyetemi bölcsész szakok közül 2003-ban több is a legnépszerűbb húsz képzés között található. A most is a legjobb helyezést (7.) szerzett angol nyelv és irodalom szakot nem számítva mindegyik esetében magasabb jelentkezési létszámmal találkozhatunk, mint 2002-ben. A magyar nyelv és irodalom szak és a történelem szak mellett azonban az idén a német nyelv és irodalom szak is feltűnt a húszas listán.

A hagyományosan népszerű egyetemi pszichológia szakra ugyan az egy évvel ezelőttihez képest az idén még valamivel többen is jelentkeztek, két helyezést mégis hátrébb csúszott a listán. A nyolcadik lett.

Az olyan klasszikus szakok, mint a főiskolai művelődésszervező és a főiskolai tanító szak az idén is megtartották jó pozíciójukat (11., 12.). A művelődésszervező szakra 2003-ban számottevően többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.