Belföld

Befektetésajánló – forintpiaci sokk után

admin

2003. 06. 11. 11:24

A sáveltolás okozta sokk kényszerpályára terelte a monetáris politikát. A jegybank 100 bázispontos kamatemeléssel próbálta helyreállítani az irányítást - és szavahihetőségét.

A gazdaságpolitikai vezetők mintegy beismerték a sáveltolás bejelentése óta eltelt időszakban, hogy elszámították magukat. Elsősorban a döntés utáni árfolyamot illetően. Azóta minden erőfeszítést megtesznek, hogy újra a sáv erős vége felé tereljék az árfolyamot.

A múlt héten mind Járai Zsigmond jegybankelnök, mind László Csaba pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a számukra kívánatos árfolyam 250 és 255/260 forint között van. A piac a füle botját sem mozdította.

A kormány felelőssége

 

A történtekért a kormány is erősen hibáztatható. A nyomásgyakorlással megint a jegybank orra alá tört borsot. Pedig a jelenlegi laza fiskális politikának komoly felelőssége van mind a januári forintspekulációban, mind a most kialakult helyzetben. Ha a kormány képes lenne belátni, hogy a jelenlegi gazdasági növekedés nem engedi a nagyvonalú költekezést, és csökkentené a költségvetés hiányát, akkor gyengébb árfolyam is elegendő lenne az infláció leszorításához. A szocialisták „Bokros-csomag-fóbiája”azonban nem tesz lehetővé hatékony megszorító intézkedéseket, hiszen a most bejelentett 78 milliárd forintos kiadáscsökkentés csak csepp a tengerben. A magasabb kamatok miatt 30-40 milliárd forinttal nőni fognak a kamatkiadások, a lakáshitelezés támogatásának megkurtítása már korábban ismert volt, de ennek 15 milliárdja szerepel az új megtakarítások között is, ráadásul a költségvetés már az év első harmadában letért a tervezett pályájáról. Ennek jele, hogy a pénzügyminiszter a GDP 0,4 százalékát kitevő lefaragás után változatlanul 4,5 százalékos hiányról beszél. 

Diplomáciai disszonancia

Ennél világosabb jele a hitelességvesztésnek nem nagyon lehet. A két gazdaságpolitikai csúcsszervnek, az MNB-nek és a PM-nek sikerült ugyan felismernie, hogy az időzítésben és a kommunikációban is hibát követtek el, de nagyon nem tett jót a közös erőfeszítéseknek, hogy míg Járai Zsigmond következetesen a 250-255-es sávot emlegette mint optimumot, addig László Csaba mindig 250-260 forintról beszélt.

A disszonanciára minden elemző felhívta a figyelmet. A befektetőket és spekulánsokat is alaposan megkavarta. 260 forinttól csak csekély mértékben maradt el ugyanis a forint a múlt hét végi 263-as euróval szembeni árfolyama.

A keddi monetáris tanácsi ülésen a jegybankároknak a gyenge forint mellett a hitelvesztéssel is szembe kellett nézniük. A sáveltolás kétségessé teszi a januári kitartás értelmét és az eddig folytatott antiinflációs politikát. Most az inflációs célkitűzés rendszere mellé került egy árfolyam-célkitűzés is, a már korábban említett 250 forint.

Jogos kérdés, hogy mi van akkor, ha az inflációs célkitűzés 250 forintnál erősebb árfolyamot kíván meg? Eddig a jegybank célrendszere logikus volt, most a kormány keze „homokot hintett a gépezetbe”. A hitelesség mellett az MNB függetlenségébe vetett hit is sérült, hiszen beleegyezett a forint leértékelésébe, fiskális szigor megkövetelése nélkül. 

Kockázatok

 

Ha a forint sátrat ver 260 fölött, akkor számos spekuláns nem lesz képes többé finanszírozni veszteséges pozícióit, ez pedig újabb forinteladást indukálhat. Ráadásul még az OTP-nek is konvertálnia kell tekintélyes mennyiségű forintot euróra (a bolgár DSK bank megvételéért), habár nem ismeretes pontosan, hogy milyen forrásból is fog fizetni és mennyi eurót vett már eddig a piacon. Tehát a forint további gyengülésének is van kockázata, ha elszakad a húr a spekulánsoknál, az újabb kamatemeléshez vezethet. Ez tovább erodálhatja kötvényeink és részvényeink értékét.  

Most kell kötvényt venni

Ezek után került sor a keddi 100 bázispontos kamatemelésre. Az elemzők többsége 50 bázispontos emelést várt, amit a jegybank elnöke már múlt héten kilátásba helyezett. A Monetáris Tanács épp ezért döntött végül 100 bázispont mellett, hiszen a piac már beárazta a félszázalékos emelést. A magyar és az eurózóna irányadó alapkamata közötti különbség mindössze egy hét alatt 4 százalékról 5,5 százalékra bővült, ami vonzóbbá tette a magyar kötvényeket a külföldi befektetők számára.

És nemcsak számukra, hanem a magyar egyéni befektetők számára is. Most érdemes kötvényeket vásárolni. A gyengébb forint mellett a frissen felvett euróhitelek is remek alternatívát kínálnak, hiszen a forint erősödése esetén az euróhitelek forintban esedékes törlesztőrészletei is csökkennek. De a forint gyengülésének kockázatával is tisztában kell lenni. A tőkepiacok számára meghatározó lesz, hogy engedelmeskedik-e a forint és valóban elindul-e a jegybank és a pénzügyminisztérium által óhajtott irányba.

Kényszerítő erők

Érdemes egy pillantást vetni a reálgazdasági folyamatokra is. Világosan látni kell, hogy a jelenlegi kamatemelést a forint piaci helyzete kényszerítette ki, és nem reálgazdasági tényezők, mint például egy rossz inflációs adat. Ennek következtében a gazdaságban az a káros folyamat is elindulhat (sokkal inkább folytatódhat), hogy a vállalatok nem beruháznak, hanem inkább megtakarítanak.

Már csak ezért is fontos, hogy a forint visszatérjen a megálmodott medrébe, ami lehetővé tenné a kamatcsökkentést. Ez a kettő együtt azonban nem fog menni szigorúbb fiskális politika nélkül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.