Belföld

Tovább romlott a mezőgazdasági termelők helyzete

Először közölte a KSH az EU módszertana szerint számolt úgynevezett mezőgazdasági ráfordításiár-index adatait. Ezzel együtt a közlés gyakorisága is negyedévesre módosul.

A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala 2003. január–áprilisban megközelítőleg azonos volt az előző év ugyanezen időszakában mérttel, ezen belül a növénytermelési és kertészeti termékeké 3,0 százalékkal nőtt, míg az élő állatok és állati termékeké 5,5 százalékkal csökkent.

A gabonafélék árszintje 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmezési célú burgonya ára 27,0 százalékkal, a zöldségféléké 12,7 százalékkal emelkedett.

A vágóállatok termelői ára 10,6 százalékkal elmaradt az előző évi január–áprilisitól, ezen belül a vágósertés termelői ára 18,6 százalékkal, a vágóbaromfié 4,1 százalékkal csökkent, a vágómarha ára (vágóborjú nélkül) 3,7 százalékkal, a vágóborjú ára 34,6 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2002. január–áprilisban.

Idén áprilisban a mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal csökkent. A növényi termékek termelőiár-indexe 1,8 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 5,5 százalékkal csökkent.

A mezőgazdasági ráfordítások árszínvonala 2002 azonos időszakához képest a 2003 I. negyedévében 4,9 százalékkal nőtt. A folyó termelőfelhasználási célú termékek és szolgáltatások árindexe 5,1, míg a mezőgazdasági beruházási javaké 3,0 százalékkal nőtt.

A ráfordításiár-indexek nem csak az ipari eredetű, hanem a mezőgazdasági eredetű felhasználást (pl. vetőmag, takarmány) is figyelembe veszik. A ráfordítások indexe tartalmazza mind a folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások, mind a mezőgazdasági beruházási javak árindexeit is.

Az energiaárak 19,5 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárakban bekövetkezett nagymértékű, 36 százalékos növekedés következtében. A többi ipari eredetű termék közül a növényvédő szerek ára 6,1, a műtrágyáké 0,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A takarmányárak 7,9 százalékkal növekedtek, ezen belül az egyszerű takarmányok (takarmánygabona, ipari melléktermékek) ára 17,5 százalékkal, míg a keveréktakarmányok ára csak csekély mértékben, 0,5 százalékkal nőtt.

2003 első negyedévében az új típusú, EU-előírások alapján számított agrárolló értéke 95,6 volt, tehát a mezőgazdasági termelőknek az árviszonyok változásából eredő jövedelmi helyzete 4,4 százalékkal romlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik