Belföld

Mi kell ahhoz, hogy valakiből űrhajós legyen?

A Nasa július elsejéig fogad el jelentkezéseket 2004-ben induló asztronauta programjára. Feltétel az amerikai állampolgárság, így annak aki Magyarországról űrhajóssá szeretne válni, marad az Európai Űrügynökség (ESA). Náluk egyelőre nincs üresedés, de ha van, azt webszájtjukon meghirdetik.

A Nasa olyan asztronautákat keres, akiknek magassága 149 és 193 centiméter között van. Ha valaki pilóta akar lenni, akkor legalább 163, legfeljebb pedig 193 centiméterre kellett nőnie. A sikeres jelentkezőnek 25 méteres uszodában legalább három hosszot kell tudnia úszni repülési ruházatban és tenisz cipőben.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 27 és 37 év közötti, 153 és 190 centiméter közötti asztronautákat vár. Elvárás a természettudományos végzettség, széleskörű mérnöki és matematikai tudás. Bevetés előtt egy pilótatanoncnak legalább 1000 óra repülést kell igazolnia, a legszerencsésebb ha katonai tesztpilóta volt előző életében.

Ha az elvárások magasak, de valaki mégis az űrbe vágyik, akkor célszerű gazdagnak lennie. Így az oroszok űrturistaként egy hétre szívesen felviszik a Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik