Belföld

Járai: csütörtökön nem lesz kamatemelés

A Magyar Nemzeti Bank kész védelmezni a 250 forint/eurós árfolyamot, és szükség esetén emelni a kamatot - idézte Járai Zsigmondot, az MNB elnökét a Dow Jones hírügynökség csütörtökön.

A központi bank elnöke szerint a gyengébb forint néhány napi elviselhető, és csütörtökön nem várható beavatkozás vagy kamatemelés – tette hozzá a hírügynökség. A bankelnök meg akarja várni, milyen hatással lesz a forintra az Európai Központi Bank csütörtökön várható kamatdöntése – írta a Dow Jones.

Járai az interjúban elismerte, hogy a szerdai döntés zavart keltett a piacon és a reakciók sokkal nagyobbak voltak, mint amire a kormány számított. Hangsúlyozta azonban, hogy a leértékelés nem jelenti azt, hogy az MNB engedett volna inflációs céljából. “Azért egyeztünk bele a valuta gyengítésébe, mert az nem veszélyezteti az inflációs célokat” – mondta.

Járai Zsigmond szerint az év végi tizenkét havi infláció 4,5-5,0 százalék között várható, és a 250 forintos euró árfolyam lehetővé teszi, hogy a 2004 végi infláció 4 százalék alá kerüljön. Az MNB céljában 2,5 és 4,5 százalék közötti 2004 végi inflációs cél szerepel. Járai is megerősítette, hogy a forint sáveltolásról a kormány és az MNB szóban megegyezett és a döntést olyan ” szimbólikus lépésnek” minősítette, amivel a kormány jelezni akarja az exportőröknek, hogy a forint nem fog ismét a 240-es euró árfolyam fölé kerülni.

A megállapodásnak része volt Járai szerint az, hogy a kormány 74 milliárd forinttal mérsékli az idén a költségvetési kiadásokat és tartja magát a GDP-hez viszonyított 2003 évi 4,5 százalékos hiányhoz. Az AP-DJ elemzőkre hivatkozva megjegyzi, hogy a kiadások mérséklése nem elégséges, a kormány tehát túl fogja lépni ezt a deficit mértéket és egy 250 milliárd dolláros kiadás-csökkentés meggyőzőbb lett volna a befektetők számára.

Járai a 74 milliárd forintos csökkentést “jó irányba tett lépésnek” nevezte, azzal, hogy további költségvetési kiigazítást tart szükségesnek ahhoz, hogy a 2004 évi deficit-cél és az Európai Uniónak benyújtott csatlakozást megelőző gazdasági terv céljai teljesülhessenek. A kormány 2004-ben a költségvetés hiányát a GDP 3 százalékára akarja levinni.

Összeállítás a sáveltolásról a FigyelőNeten >>


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik