Belföld

Forintgyengülés – mi lesz a devizaalapú hitelekkel?

A forint szerdai leértékelése sok szerződő esetében drasztikusan megdrágította a devizaalapú hiteleket, a szakemberek azonban nem ajánlják a forinthitelekre való konvertálást, mert az jelentős költséggel járna.

A devizaalapú kölcsönök különösen a gépkocsi-finanszírozásban népszerűek. Az Econews által megkérdezett hitelintézetek és lízingcégek a szerdai árfolyamlépések nyomán egyelőre nem tervezik kamataik felülvizsgálatát.

Túl korai volna megítélni a forintgyengülés hatását, különösen, hogy a piac igen változékony – mondta az Econewsnak Müller János, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) igazgatója, hozzátéve, hogy a devizalapú hitelek felvevői az elmúlt másfél évben csak az előnyöket élvezték.

Hasonlóképpen korainak tartják a kamatok felülvizsgálatát a Kereskedelmi és Hitelbankban és a Postabankban is. A Postabankra nézve semleges hatású a jegybanki intézkedés, exportőr ügyfeleinek helyzetét pedig javítja – közölte az Econews érdeklődésére Ószabó Attila, a bank szóvivője. A Kereskedelmi és Hitelbank az árfolyamváltozás hatását érzékeltetni kívánván közölte: 1 millió forintos, 18 hónapos futamidejű euró alapú személyi kölcsön havi törlesztő részlete május 30-án 63 094 forint, június 5-én pedig már 67 011 forint volt.

Az MKB-nál úgy gondolják, hogy ügyfeleik ezután sem kerülhetnek tartósan hátrányos helyzetbe, mert szerintük a forint nem lesz tartósan gyenge, s náluk szinte kizárólag hosszú, 5-10 éves lejáratú hitelszerződések vannak.

Az autófinanszírozásban piacvezető Merkantil Bank elnök-vezérigazgatója, Kolossváry Ádám szerint a forint árfolyamának változása különbözőképpen érinti ügyfeleiket, attól függően, hogy ki mikor kötött szerződést. Azoknak, akik tavaly decemberben, az erős forint idején vették fel a hitelt, nagy érvágást jelent a forint gyengülése, de azoknak, akik egy-két napja, már a forint gyengülése idején kötöttek szerződést, nem jelentős a változás. Az árfolyamváltozás Kolossváry szerint nem olyan nagymértékű, hogy emiatt más devizanemet kellene választani, inkább figyelmeztető jelzésnek kell tekinteni. A bankelnök szerint sokkal egészségesebb nemzeti valutában eladósodni, mint idegen valutában, vállalva az árfolyamkockázatot is. Mint Kolossváry elmondta, a környező országokban egyáltalán nem jellemző a devizaalapú hitel, Szlovákiában például ritka, mint a fehér holló. Szerinte azonban nálunk is vannak már jelei a változásnak: a Merkantiltól tavaly még tízből hét hitelfelvevő devizahitelt kért, az idén már tízből csak hat.

A Postabank-Leasing Rt. devizahitel állományának több mint 90 százaléka svájci frankban van kihelyezve, ezt csak áttételesen érinti az euró forinttal szembeni erősödése – mondta az Econews érdeklődésére Pásti Béla vezérigazgató-helyettes. Pásti ugyancsak a kivárást javasolja az ügyfeleknek, gyenge forint mellett szerinte nem szabad lezárni a devizahiteleket. Mint elmondta, ez esetben azonnal ki kellene fizetni az árfolyamváltozásból adódó tőkekülönbséget.

A vezérigazgató-helyettes szerint nem tudni, most hogyan fog reagálni a piac. Korábban is előfordult már forintgyengülés, de nem izgatta az ügyfeleket, mert mérsékelt és kiszámítható volt, nem olyan durva, mint a mostani. Bár néhányan már érdeklődtek afelől, hogy fizetési probléma esetén van-e mód a hitel forintra konvertálására, a Postabank-Leasingnél nem tartják valószínűnek, hogy a szerződések tömeges zárására kerülne sor. Ami a cég helyzetét illeti: a Postabank-Leasing portfoliójában a saját rész átlagos aránya 40-41 százalék, így ha a forint gyengülése tartós lenne, az állomány értékvesztése akkor is a gépjármű értékén belül maradna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik