Belföld

Tízmilliárdot is spórolhatna kétévente az állam, ha nyílt forrású szoftvereket használna

Nemzeti szabadszoftver-stratégia kidolgozására buzdítja a kormányt több szakmai szervezet, amelyek szerint ezzel takarékosabb állami szoftvergazdálkodás és az érintett programozók mozgásterének bővülése mellett a gazdasági növekedés is élénkülhet.

Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) elnökségi tagja az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága szerdai ülésén elmondta, hogy a stratégia a szabadon használható, terjeszthető programok térnyerését célozza.

A stratégia az ilyen szoftverek kormányzati felhasználásának elterjesztésére, a jogvédelmi szabályozásra és az ezzel kapcsolatos oktatás elősegítésére térhetne ki – mondta a szakember. Kifejtette, a jelenleg hatályos szerzői jogi és a szabadalmi törvény csak a kereskedelmi szoftvereket veszi figyelembe, a nyílt forráskódú programok jogvédelmére nem ad lehetőséget.

A szakmai szervezetek szerint a szabad szoftvereket preferálni kellene a közszférában, egyrészt a közbeszerzések szabályozásának “áthangolásával”, másrészt “szabadszoftver-barát” központi fejlesztések során.

Simon Gábor (MSZP) szerint az államigazgatás mintegy 130 ezer személyi számítógépének szoftverfrissítésére másfél-kétévenként 9-10 milliárd forintot költ az állam; ezt az összeget nyílt forráskódú szoftverekkel le lehetne faragni.

A civil szervezetek szerint az ilyen programok előtérbe kerülésével a kis- és középvállalkozások járnának elsősorban jól, ugyanis nem kellene megfizetniük a kereskedelmi szoftvereket. A bizottsági ülésen az LME-n kívül a Magyar BSD Egyesület, az Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány, az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Tartalomipari Szövetség képviselői vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik