Belföld

G8 – figyelmeztet, indítványoz, sürget és bizakodik

admin

2003. 06. 04. 08:29

A legnagyobb sikert az iraki konfliktus által felszántott törésvonal elsimítása jelentette a világ nyolc vezető hatalmának konferenciáján. Mást sem hagytak szó nélkül.

A kelet-franciaországi Evianban tartott másfélnapos csúcstalálkozót követően az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország valamint Oroszország első számú vezetője közös záróközleményt adott ki. Ebben bizalmukat fejezték ki a világgazdasági növekedés beindulásának lehetősége iránt, indítványozták a közel-keleti rendezési tárgyalások körének bővítését, egyesített erőfeszítésekre hívtak fel a szuverén és demokratikus Irak megteremtéséért, és közös fellépést sürgettek az iráni és észak-koreai nukleáris programban megtestesülő fenyegetéssel szemben.

Nem szól szám, nem fáj fejem

A Nyolcak tagjai arra a megállapításra jutottak, hogy bár országaik gazdasága számos kihívással nézett szembe az utóbbi időszakban, a legnagyobb kockázatok elhárulása nyomán mostanra létrejöttek a gazdaság újraélénkülésének feltételei – számol be a Magyar Távirati Iroda. A közlemény az említett nehézségeket és kockázatokat nem részletezi, nem tesz említést a valutaárfolyamokról sem, s ezzel elkerüli a dollár értékvesztésének a különböző világrégiók exportját hátrányosan befolyásoló hatásának kényes kérdését is. Mindezek dacára a G8 csoport országai bíznak abban, hogy nemzetgazdaságaik képesek lesznek növekedési pályára állni.

A PM reagálása

  

A Pénzügyminisztérium (PM) megnyugvással vette tudomásul, hogy a világ vezető hatalmait tömörítő nyolcak csoportja bízik a világgazdaság fellendülésében, hiszen a G8 tagjai között Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei is ott vannak. „ A globális fellendülés jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság számára, bár a vártnál alacsonyabb első negyedévi hazai növekedés megítélésekor sem szabad megfeledkezni arról, hogy a feldolgozóipari beruházásokban mutatkozó élénkülés a növekedés szerkezetében ígér kedvező fordulatot” – írja a PM közleménye. A tárca bízik abban, hogy a világgazdaság növekedésének várható beindulása együtt jár majd a közép-európai régió felértékelődésével. Éppen ezért a versenyképesség javítását tartja szem előtt annak érdekében, hogy a fellendülésből magyar gazdaság maradéktalanul profitálhasson – hangsúlyozza a pénzügyminisztérium közleménye. 

A tanácskozás utolsó napján a résztvevők üdvözölték, hogy a palesztinok és Izrael egyaránt elfogadták a két fél közötti konfliktus rendezésére kidolgozott útitervet, s hangsúlyozták, hogy közös elhatározásuk a béketerv megvalósításának elősegítése. Kívánatosnak minősítették egyúttal, hogy az amerikai elnök részvételével kedden az egyiptomi Sarmes-Sejkben tanácskozó arab csúcsértekezlet és a jordániai Akabában szerdán sorra kerülő amerikai-izraeli-palesztin hármas csúcs mellett a békés rendezést célzó erőfeszítésekbe vonják be Szíriát és Libanont is.


A Nyolcak közleménye bejelenti: a csoport országai felhatalmazták illetékes minisztereiket, vizsgálják meg, milyen eszközökkel segíthetik elő a palesztin gazdaság helyreállítását a többi között külföldi tőkebefektetések révén.

Irak, Irán, Észak-Korea

Az iraki háború kérdésében korábban más-más oldalon álló résztvevők közös véleménye szerint eljött az idő az iraki béke és az ország újjáépítésére. Ezzel kapcsolatban a Le Mond megjegyezte, hogy George Bush amerikai elnök újra és újra megindult hangon bélyegezte meg Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor szörnyű emberjogsértéseit, miközben jó barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek a hadserege éppoly kíméletlenül bánik a csecsen lakossággal, mint ahogy azt egykor Szaddám tette az iraki kurdokkal.

 Konferencia egy másik világért

Kilenc ember, köztük két rendőr sebesült meg vasárnap Lausanne-ban és Genfben azokban a zavargásokban, amelyeket jól szervezett kisebb csoportok robbantottak ki, kihasználva a több tízezer főt megmozgató békés globalizációellenes tüntetéseket. A 15 ezer fős biztonsági gyűrűvel és légi zárlattal védett Eviantól mintegy 50 kilométerre, a Genfi-tó déli partján fekvő Annemasse francia kisvárosban csütörtöktől háromnapos ellencsúcsot tartottak az alternatív mozgalmak képviselői. A Konferencia egy másik világért (Spam) tanácskozásán elfogadott javaslatokat kedden átadták a G8 csúcsértekezlet házigazdájának, Jacques Chirac francia elnöknek. 

A Nyolcak hangsúlyozták, hogy egy szomszédaival békében élő, a haladás mellett elkötelezett, teljesen szuverén, stabil és demokratikus Irak létrehozásában érdekeltek. A G8-ak üdvözölték az ENSZ BT május 22-én megszavazott határozatát, amely feloldotta az Irakra kivetett nemzetközi szankciókat. Elégedetten nyugtázták azt a bejelentést, hogy a világszervezet megrendezi az iraki újjáépítés kérdésével foglalkozó nemzetközi konferencia előkészítő értekezletét.

A G8 csoport figyelmeztette Észak-Koreát és Iránt, hogy nem hajlandó tétlenül nézni nukleáris fegyverprogramjuk végrehajtását. A leszerelési felhívás mögött jelentős nézetkülönbségek húzódnak meg. Putyin orosz elnök kedden leszögezte, országa folytatja nukleáris együttműködését Teheránnal, egyúttal azonban sürgette Iránt, valamennyi nukleáris programját helyezze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése alá.

Újra együtt…

A francia elnök a konferencia folyamán négyszemközti megbeszélést folytatott George Bush amerikai elnökkel, első ízben azóta, hogy a két ország között a kapcsolatok súlyos romlásával fenyegető feszültség keletkezett, miután Párizs minden diplomáciai eszközt bevetett, hogy megakadályozza az Irak elleni amerikai inváziót.

Az “őszinte légkörű” találkozón – egybehangzó francia és amerikai tájékoztatás szerint – a felek kinyilvánították szándékukat, hogy a közelmúlt nézetkülönbségeit félretéve a jövőben együttműködnek a nemzetközi problémák kezelésében, beleértve Irak ügyét is.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.