Belföld

Izrael bólintott – búcsú a fegyverektől?

Az izraeli kormány vasárnapi döntése és persze az azt megelőző egyeztetési folyamat nyomán végre felcsillan a palesztin-izraeli konfliktus békés rendezésének reménye.

Az izraeli kormány elfogadta a közel-keleti konfliktus megoldását célzó béketervet. A kabinet megosztottságát a szavazás rendkívül szoros végeredménye is mutatja: Négy tartózkodó mellett heten elutasították és 12-en támogatták a tervezetet.

Kritikák – házon belül

Az USA készen áll

Az Egyesült Államok vasárnap üdvözölte a közel-keleti rendezési terv izraeli elfogadását, amivel megnyílt az út egy izraeli-palesztin-amerikai csúcstalálkozó lehetősége előtt. “Fontos előrelépésnek” nevezte Adam Levine fehér házi szóvivő, hogy az izraeli kormány vasárnap megszavazta a nemzetközi útiterv elfogadását. A szóvivő a texasi Crawfordban kijelentette: az Egyesült Államok örömmel várja, hogy együttműködhessen valamennyi féllel a térségben az amerikai elnök által tavaly júniusban felvázolt béke megvalósításában.

Ariel Saron még a szavazás előtt kijelentette, hogy a nemzetközi útitervet ő ugyan nem tartja túl sokra, ám véleménye szerint “ez a kisebbik rossz”. A hatórás kormányülésen Saron hangoztatta, hogy Izrael csak a terv elfogadásával juthat túl a gazdasági recesszión. Figyelmeztette a minisztereket, hogy a koncepció elutasítása esetén feszültség keletkezhet az Egyesült Államok és a zsidó állam között.

A négypárti kormánykoalíció két jobboldali pártjából érte a legtöbb bírálat Saront. A Nemzeti Unió és a Nemzeti Vallási Párt az izraeli telepesek érdekeit védik, akik félnek a béketervtől, amely az új telepek építésének tilalmát és néhány létező jelenlegi telep lebontását rendeli el.

Mose Feigiln az izraeli telepesek vezetője szerint a béketerv a terrort jutalmazza. “Miközben Amerika az iszlám terror ellen harcol Irakban, Izrael kontójára jutalmazza ugyanazt” – mondta. A béketervet most az izraeli parlament elé terjesztik jóváhagyásra így kormányfőre tehát újabb ütközet vár.

Palesztin Állam – 2005-től

Brit üdvözlet

A brit kormány vasárnap üdvözölte az izraeli kabinet döntését a rendezési útiterv jóváhagyásáról. Jack Straw külügyminiszter vasárnap este közzétett nyilatkozata szerint az útiterv néven ismertté vált intézkedéscsomag kínálja a legjobb kiindulási alapot a közel-keleti béke felé. A vasárnapi izraeli kormánydöntés Straw szerint fontos lépés azon az úton, amely e béke irányába vezet. A brit kormány most az útitervben foglaltak megvalósítását várja el az érintett felektől, és ebben kész bármilyen tőle telhető segítséget megadni – áll a brit külügyminiszter rövid vasárnapi nyilatkozatában.

Az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ közreműködésével kialakított koncepcióra az előző hónapban a palesztinok is „rábólintottak”. Az útiterv három szakasza értelmében az izraeli erőket ki kell vonni Ciszjordánia és a Gáza-övezet 1967-ben elfoglalt területeiről és 2005-ig létrehozzák a független Palesztin Államot, amelynek fővárosa Jeruzsálem lesz. Az első szakasz a palesztinokat arra szólítja fel, hogy számolják fel a militánsokat, az izraeli erőket pedig, hogy hagyják el a palesztin városokat – számol be a BBC. 

Ezen a szavazáson túlmenően a kormány elsöprő többséggel elfogadott egy olyan indítványt, amely a jövőben kizárja a 3,7 millió palesztin menekült jogát a visszatérésre. Bár a közel hatórás kormányülésen született döntés mindenképp óriási lepésnek számít a közel-keleti konfliktus ügyében, az izraeliek által megfogalmazott fenntartások már kevésbé gyorsítják a rendezés folyamatát.

Üdvözlet és aggodalom

 

Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában annak a reményének adott hangot, hogy az útiterv támogatásával együtt megszavazott kiegészítések nem akadályozzák meg a terv lehető leggyorsabb megvalósítását. Az Alekszandr Jakovenko külügyi szóvivő által ismertetett közlemény fontosnak tartja továbbá: az izraeli kormány a történelem során először ismerte el hivatalosan a palesztinoknak azt a jogát, hogy saját független államot alapítsanak.

A palesztinok már elfogadták az útitervet, de aggódnak az amerikai ígéretek miatt, amelyek szerint Washington figyelembe veszi majd az izraeli aggályokat. Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója a szavazás eredményének ismeretében kijelentette: nem tartja kielégítőnek izraeli részről az útiterv fenntartásokkal történt elfogadását. A tájékoztatási miniszter, Nabil Amr azonban – ha óvatosan is – üdvözölte a szavazás eredményét. Pozitív lépésnek nevezte az útiterv elfogadását és hozzátette: ez az, amit a Palesztin Hatóság az útiterv kézhez vétele óta kért.

Nabil Saat palesztin külügyminiszter jelezte, hogy a terv izraeli elfogadása után újabb tárgyalások következnek Mahmúd Abbász palesztin és Ariel Saron izraeli kormányfő között. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök, még az izraeli elfogadás előtt elutasította az útiterv módosításának gondolatát mondván, az útitervet á-tól z-ig el kell fogadni és végrehajtani. “Soha, semmilyen körülmények között sem fogadjuk el az útiterv megváltoztatását” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik