Belföld

“Best of” felsőoktatás

Magyarországon a nagy állami felsőoktatási intézmények jelentik a vonzerőt a továbbtanulni vágyók számára, idén egyetlen egy magán- vagy alapítványi főiskola sem található a legnépszerűbb tizenöt egyetem vagy főiskola között - olvasható a Népszavában.

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda adatai alapján az előző évhez képest alig történt változás a felsőoktatási intézmények népszerűségének sorrendjében. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) továbbra is fölénnyel vezet, ide adta be a jelentkezési lapját az összes felvételizni szándékozó több mint egytizede.

A Pécsi Tudományegyetem a második legkedveltebb felsőoktatási intézmény, a Szegedi Tudományegyetem a harmadik, a pécsihez hasonlóan több mint ezerrel növelte jelentkezői számát tavalyhoz képest.

A főiskolák között az első a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF), ebbe az intézménybe az előző évhez képest több mint két és félezerrel jelentkeztek többen.

Az utóbbi évek intézményi integrációjának eredményeként létrejött Szent István Egyetem, illetve a nagy múltú Debreceni Egyetem továbbra is az élmezőnyben található, bár az előző évhez képest több mint másfél ezren jelentkeztek kevesebben ezekbe az intézményekbe.

Az integráció következtében további intézmények – például a Budapesti Műszaki Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem – is előkelő helyre kerültek, és őrzik jó pozíciójukat a jelentkezőkért folyó versenyben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik