Belföld

Vételre kapcsolva – befektetést vált az Antenna Hungária?

A PanTel Rt. megvásárlására készül az Antenna Hungária Rt., holott jelenleg úgy tetszik, még Vodafone-részesedésének megtartására is képtelen.

Eladósodottságára hivatkozva fújt visszavonulót a további terjeszkedéstől két évvel ezelőtt az AH Rt. A műsorszóró társaság igazgatóságában a tavalyi kormányváltásig az elnöki feladatokat is ellátó László Géza vezérigazgató akkoriban arról beszélt: cége lényegében elérkezett lehetőségei határához.

Romló trend

László Gézának igaza lett. A tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től várt külső segítség elmaradt, s az AH Rt. eladósodottsága 2001/2002-ben kritikussá vált. A hitelek állománya meghaladta a cég összes eszközértékének a felét. Így nem tudta követni a működésének első három évében veszteséggel gazdálkodó Vodafone-vállalkozásban, a VRAM Rt.-ben végrehajtott tulajdonosi tőkeemeléseket. Az AH Rt. zászlaja alatt működő cégcsoport konszolidált eredményei 2002-ben tovább romlottak.


Vételre kapcsolva – befektetést vált az Antenna Hungária? 1

Kattintson rá!


A kedvezőtlen körülmények ellenére a műsorszóró társaság most terjeszkedni akar. Lévay Örs, az AH Rt. elnöke a Figyelőnek megerősítette: elsősorban az üzleti kommunikációban szeretnék javítani pozícióikat. Ezen a területen ugyanis cégük árbevétele csupán 5 milliárd forint, ami nem elég a hosszú távú eredményes működéshez.

A PanTelbe fektetnének?

Lévay Örs nem cáfolja azokat a híreket, amelyek szerint az AH Rt. a KFKI-csoporttal közösen szeretné megvásárolni a PanTel Rt. 75 százaléknyi részvénycsomagját, amely jelenleg a holland KPN kezében van. “Nem zárom ki a lehetőséget, hogy a meghatározó alternatív távközlési szolgáltatónak szerepe lesz az AH Rt. életében” – mondja az elnök. A KPN-hez közel álló holland forrásból ugyanakkor azt lehet tudni, hogy ha nem jön közbe semmi, akkor a folyamatban lévő tárgyalásokat már a közeljövőben lezárhatják. A KFKI-csoport PT-Invest néven jegyzett vállalkozása jelenleg is 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a PanTelben, a fennmaradó 10 százalék pedig a MÁV Rt. kezében van.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) magát megnevezni nem kívánó illetékese a Figyelőnek megerősítette a KPN-nel folyó tárgyalások tényét, ám hozzátette azt is: nem tartja egyértelműen helyes lepésnek a műsorszóró terjeszkedési kísérletét. A pénzügyi tárca ugyancsak névtelensége megőrzését kérő szakértője egyenesen pazarlásnak nevezte, hogy az AH Rt. a VRAM Rt.-ben elszenvedett veszteségek után most egy vezetékes cég megvásárlására költse a költségvetés, illetve ezen keresztül az adófizetők pénzét. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az alternatív távközlési szolgáltató kivásárlásával párhuzamosan a műsorszóró minden eddigi áldozatot leírva szeretne megválni a VRAM Rt.-ben még meglévő részesedésétől is.

Nincs értelme kiszállni a mobil üzletágból?

Ágazati elemzők szerint nincs sok értelme kiszállni a növekvő mobil üzletágból, s aztán a vezetékes telefóniába befektetni. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az AH Rt. valószínűleg csak a VRAM-részvények eladásából tudna elegendő pénzt szerezni a PanTel-csomag megvásárlásához. A piaci becslések szerint 30 milliárd forintos értékű alternatív szolgáltatót ugyanis nem adják olcsón, dacára annak, hogy meghatározó tulajdonosa, a KPN szívesen megválna magyarországi befektetésétől. Törő Csaba, a PanTel korábbi vezérigazgatója által szervezett befektetői csoportnak a holland tulajdonos 3 milliárd forintért nem adta oda a társaságot. Azóta pedig egy másik alternatív szolgáltató 10 milliárd forintos ajánlatát is elutasították a KPN-nél.

Kérdés ugyanakkor, mennyit lehetne kapni a Vodafone-csomagért. Az AH Rt. a hírek szerint két éve 7 milliárd forintért vásárolt meg 10 százaléknyi VRAM-részvényt a Magyar Postától. Az azzal együtt akkor 30 százalék plusz egy szavazatnyi részesedés az alaptőke-emelések következtében mára 16 százalékra olvadt. Az AH Rt. könyvei szerint a pakett értéke így is meghaladja a 15 milliárd forintot.

Drága szakértelem

A privatizációs bevételekre váró kormányzat számára fontos lenne az AH Rt. pénzügyi egyensúlyának költségvetési szerepvállalás nélküli helyreállítása. Elemzők ennek hallatán nem tartanák meglepőnek, ha a műsorszóró megkapná az ÁPV Rt. jóváhagyását a VRAM-részesedés eladására, s a vételárból a PanTel megvásárlására. Azt viszont rendkívül aggályosnak tartják, hogy a holland KPN-nel folyó tárgyalásokon részt vevő szakértő cég állítólag 10 százalék sikerdíjat kap a tulajdonosváltás tető alá hozásáért. Az AH Rt. elnöke viszont azt mondja: a sikerdíjat illető találgatásokra talán éppen az ad okot, hogy a PanTel megvásárlásához egyelőre nem kértek fel egyetlen tanácsadó céget sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik