Belföld

Átmeneti megtorpanás a lakáspiacon

Rövid és átmeneti kereslet visszaesésre számíthatunk a lakáshitelezés módosítása nyomán, ám a vásárlói kedv pillanatnyi megtorpanása kevésbé, az egyre erősebb kínálati nyomás annál inkább okot ad némi aggodalomra - nyilatkozták lakáspiaci szakértők a Népszava hasábjain.

A támogatások megvonásáról szóló év eleje óta terjedő híresztelések jócskán felpörgették a lakáspiacot, szinte válogatás nélkül vásárolt mindenki, csakhogy minél előbb hozzájusson a támogatott hitelekhez – mondja Nagy Balázs a Palace Ingatlan-tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A lakáshitelezés módosulásának bejelentése egy pillanatra visszafogta a vásárlói kedvet, úgy tűnik, kicsit kivár a piac de ez a visszafogottság vélhetően nem tart tovább egy-két hónapnál. Az átmeneti megtorpanást az is indokolja, hogy a rendelet még meg sem jelent, a részleteket senki sem ismeri pontosan. Az ingatlanszakember szerint egyelőre a bankok is kivárnak, egyes pénzintézeteknél jelenleg el sem fogadják a hitelkérelmeket, illetve nem adják ki a hitelre való jogosultságról szóló igazolást.

A nyári szezon közeledte amúgy sem kedvez a vásárlásoknak, hosszabb távon azonban nem várható, hogy a kereslet oldaláról kedvezőtlen folyamatok indulnának el – hangsúlyozta az ügyvezető. Inkább az ad okot némi aggodalomra, hogy a felturbózott kereslet az ingatlanfejlesztőket sem hagyta hidegen, beruházások tömkelege indult el Budapesten.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik